h

Actieplan luchtkwaliteit: Barbeque-ers opgepast

15 september 2006

Actieplan luchtkwaliteit: Barbeque-ers opgepast

BBQ

Gelukkig zit de zomer er bijna op, maar anders hadden de Utrechtse liefhebbers van de BBQ een groot probleem: ze zijn volgens het vandaag gepubliceerde actieplan luchtkwaliteit een beetje vies bezig. Ook aan het branden van kaarsen zit volgens ons gemeentebestuur een luchtje .....

Zoals bekend moeten de Nederlandse gemeenten alles uit de kast halen om de luchtkwaliteit te verbeteren, nadat de Europese Unie de wetgeving op dit terrein heeft aangescherpt. Het Utrechtse actieplan stelt dan ook een aantal radikale maatregelen voor: aan het eind van de pijplijn.

De aanleg van de autoweg naar de binnenstad (flyover 24 oktoberplein) gaat gewoon door, ook mag de RABO-bank aan de Croeselaan 50.000 m2 uitbreiden, wat een paar honderd extra auto's per dag naar dit gebied betekent.
De extra stank wil het College onder meer oplossen door afzuiging en filtering van autogassen vanuit de (verlengde) Westpleintunnel (ca. 14,5 miljoen euro). Dekking voor dit soort maatregelen moet onder meer komen uit de verdubbeling van de parkeertarieven in de wijken rond de binnenstad.

Waarschijnlijk besluit ons gemeentebestuur volgende week om wél mee te werken aan de vestiging van een helicopterhaven in Utrecht. Luchtkwaliteit is belangrijk, maar niet voor iedereen ....

Paulus Jansen,
fractievoorzitter SP gemeenteraad Utrecht.

U bent hier