h

De Krommerijn blijft openluchtbad

22 september 2006

De Krommerijn blijft openluchtbad

Marcel van den ToorenDoor Marcel van den Tooren

In juli heeft de SP actie gevoerd om aandacht te krijgen voor de situatie van zwembad De Krommerijn. Om een ook volgens de SP broodnodige renovatie te kunnen bekostigen bestaan er bij het gemeentebestuur plannen om delen van de ligweide te bebouwen en om attracties als een fitness-centrum aan het complex toe te voegen.

Daarnaast was er onduidelijkheid over de vraag of het openluchtkarakter van het bad gewaarborgd zou zijn in de toekomstige plannen. De SP vindt dat de Krommerijn een flinke opknapbeurt verdient, maar dat dit niet ten koste mag gaan van het openluchtkarakter en de ruimte en rust van de ligweide. Ook ziet de SP een zoveelste zwemparadijs met toeters en bellen niet zitten. Een paar ochtendjes flyeren bij de ingang van De Krommerijn leverde een stroom aan reacties op.

Zwembad Kromme Rijn

Donderdag 21 september vond in de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling een debat plaats met Wethouder Sport Harm Janssen. Fractiespecialist Marcel van den Tooren doet in onderstaande brief verslag aan de mensen van wie hij een mailtje ontving.

Geachte lezer, beste Krommerijn-liefhebber,

Gisterenmiddag hebben de wethouder van Sport, de heer Harm Janssen, en ik in de raadscommissie voor maatschappelijke ontwikkeling een debat gehad over de toekomst van Zwembad De Krommerijn. Het debat was een goed, helder en inhoudelijk debat waarin ik duidelijk heb aangegeven waaraan een grote stad als Utrecht behoefte heeft: een openluchtbad, een ruime ligweide met bewegingsvrijheid voor iedereen en goede, fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en kleedhokjes. Daarbij heb ik mede gebruik gemaakt van de opmerkingen die u en velen met u hebben gemaakt. Ik dank u bij deze nogmaals voor uw reactie.

De voorlopige resultaten

Positief zijn de volgende toezeggingen van de wethouder:Krommerijn
* De Krommerijn blijft hoe dan ook een openluchtbad. Geen halve overkappingen of soortgelijke fratsen die ten koste zouden gaan van het openlucht-karakter. In de winter zal een nieuwe blaashal voor overdekking zorgen.
* De Krommerijn wordt niet gebruik als melkkoe. We gaan geen nieuw zwemparadijs krijgen.

Minder positief zijn de volgende punten:

* De wethouder houdt nog wel de mogelijkheid open om op een deel van het terrein woningbouw toe te staan.
* Hoewel het niet de bedoeling is er fun-city van te maken kunnen in de ogen van de wethouder kostendragers als een fitnesscentrum en een sauna deel gaan uitmaken van De Krommerijn. Waar wat dat betreft de grens ligt, is nog onduidelijk.

Wat verder een beetje vaag blijft, is de uitspraak van de wethouder dat de opknapbeurt "best wel wat mag kosten" maar dat de gemeenteraad daar dan maar een beslissing over moet nemen. De bal ligt wat dat betreft dus bij de partijen in de gemeenteraad. Raadsbreed steunen de partijen de visie van de SP en een zeer groot deel van de gebruikers van De Krommerijn dat het zwembad een openluchtbad moet blijven met ruimte en rust voor iedereen. Maar wat de financiering betreft hielden de partijen de kaarten tegen de borst en willen zij de uitkomst van het onderzoek naar 3 mogelijke varianten afwachten.

Hoe nu verder

De Wijkraad Oost gaat in de wijk Oost een bewonersonderzoek doen. Daarin peilt de Wijkraad wat de bewoners vinden dat er met De Krommerijn moet gebeuren. Een goed initiatief omdat daarmee in kaart wordt gebracht wat er leeft onder de bevolking van Oost.

In december zijn de resultaten bekend van de studie naar 3 mogelijke varianten van De Krommerijn. De resltaten zullen door het college worden voorgelegd aan de diverse belanghebbenden (raadsleden, wijkraad, etc.) waarna er in januari overgegaan wordt tot besluitvoering.

Stil zitten en afwachten?

Woont u zelf in Oost? Let dan op de post. Dit najaar ploft de enquete van de Wijkraad bij u op de deurmat. Kent u mensen in Oost? Spoor ze aan mee te doen aan het onderzoek. Vervolgens zullen we moeten afwachten met welke conclusies de Wijkraad komt en wat de studie naar de 3 varianten van het college oplevert. Afhankelijk van die resultaten kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoet zien of moeten we er met z'n allen als de kippen bij zijn, fracties van andere partijen wakker zien te schudden, ludieke en stevige acties gaan voeren en in ieder geval de rug rechten en opkomen voor ons mooie Krommerijnbad. Slapen op twee oren is er nog niet bij!

Ik houd u op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Mocht u nog tips, ideeën of opmerkingen hebben dan verneem ik dat graag van u.

Met vriendelijke groeten,

Marcel van den Tooren
Gemeenteraadslid SP Utrecht
m.van.den.tooren@utrecht.nl

Zie ook Reacties op SP-actie voor zwembad de Krommerijn

U bent hier