h

Gemeenteraad houdt hoorzitting over vergunningverlening en handhaving

19 september 2006

Gemeenteraad houdt hoorzitting over vergunningverlening en handhaving

De gemeenteraad van Utrecht houdt op initiatief van de SP eind november een hoorzitting over vergunningverlening en handhaving. Centraal thema is de kwaliteit van de vergunningverlening voor projecten waar de gemeente tevens belanghebbende is.

In die situatie lijkt de neiging groot om het niet al te nauw te nemen met de zorgvuldigheid. Zo worden bij de aanleg van wegen met grote regelmaat bomen gekapt zonder dat de benodigde vergunning verleend is of terwijl nog een beroep loopt. Ook in situaties waarbij grote commerciƫle partijen -zoals Rabobank, Corio of de Jaarbeurs- belanghebbend zijn en de gemeente met hen samenwerkt in publiek-private constructies is er kritiek op de kwaliteit van de vergunningverlening. Opvallend vaak hebben rechters de laatste tijd dit soort vergunningen vernietigd.

Een tweede aspect dat aan de orde komt bij de hoorzitting zijn de doorlooptijden. Te vaak worden wettelijke termijnen overschreden. Tenslotte zal ook onderzocht worden of de omgevingsvergunning, die binnenkort de afzonderlijke vergunningen op het terrein van bouwen en milieu zal vervangen, meer waarborgen biedt voor een zorgvuldige vergunningverlening.

Bij de hoorzitting zullen een aantal wetenschappers, vertegenwoordigers van andere overheden en ervaringsdeskundigen hun mening geven over de Utrechtse aanpak.

Waarschijnlijk vindt de hoorzitting plaats op dinsdagmiddag 28 november in het stadhuis.

U bent hier