h

Nacht van de Vervanging: breed draagvlak voor Pardon

15 september 2006

Nacht van de Vervanging: breed draagvlak voor Pardon

Tijdens de nacht van 14 september op 15 september vond de Nacht van de Vervanging plaats. In diverse steden in Nederland boden lokale politici en bekenden onderdak aan een asielzoeker die voor de Vreemdelingenwet van 2001 asiel heeft aangevraagd en die nog steeds in onzekerheid verkeerd over zijn of haar positie in Nederland. De SP voert al jaren lang actie voor het verstrekken van een Pardon van deze groep van 26.000.

In Utrecht maakte de SP deel uit van de organisatie. Gemeenteraadslid Marcel van den Tooren en ROOD-lid Dounia Ouchene hadden beiden een logé voor 1 nacht. Marcel van den Tooren: ´Het wordt tijd voor een knieval voor de mensen die we onnodig aan het lijntje gehouden hebben. De jongen die bij mij sliep heeft als beginnend puber zijn land moeten ontvluchten. Inmiddels is hij volwassen, heeft onze taal geleerd, heeft vrienden en kennissen en is aan een opleiding begonnen die hij niet kan afmaken omdat hij nog steeds niet over de benodigde papieren en dus een sofi-nummer beschikt. Stage lopen, laat staan een baan vinden zit er dus niet in. Teruggaan naar land van herkomst is levensgevaarlijk en hier blijven betekent een leven in de illegaliteit. Als we hem vandaag de verblijfsvergunning geven waar hij al jaren voor knokt, kan hij morgen aan zijn stage beginnen en is hij onze toekomstige redder in tijden van vergrijzing. Een Pardon kent alleen maar winnaars.`

Tijdens de manifestatie diezelfde dag in de Wijkplaats was sprake van een grote opkomst waardoor de grote zaal van de Wijkplaats bomvol was. Ook een politica van het CDA, Statenlid Anke Swets, nam deel aan de Nacht en bood een asielzoeker onderdak . Verheugend nieuws omdat het CDA tot nu toe een Pardon tegen heeft weten te houden.

Aan de Nacht van de Vervanging in Utercht werkten mee Fanga Musow, Noodopvang Utrecht, STIL-Utrecht, Vluchtelingenwerk Utrecht, Werkgroep AZC Utrecht en de SP-afdeling Utrecht.

U bent hier