h

Nacht van de Vervanging Manifestatie voor generaal pardon voor de '26.000'

10 september 2006

Nacht van de Vervanging Manifestatie voor generaal pardon voor de '26.000'

 

 

Op 14 september vindt de landelijke 'Nacht van de Vervanging' plaats. Tijdens deze nacht geven lokale gemeenteraadsleden en bekende Nederlanders voor 1 nacht onderdak aan vluchtelingen, die al lang in Nederland zijn en vallen onder de '26.000'. Zij pleiten daarmee voor een Pardon voor deze groep. SP gemeenteraadslid Marcel van den Tooren is één van de initiatiefnemers van de Nacht van de Vervanging in Utrecht.

In Utrecht vindt dezelfde dag een manifestatie plaats in De Wijkplaats, Johannes Camphuijsstraat 101. Met informatie, tentoonstellingen en optredens van o.a. Vincent Bijlo, Ingmar Heytze en een gelegenheidsband bestaande uit Utrechtse vluchtelingen. Aanvang: 19.30 uur. Toegang gratis.

Programma, gepresenteerd door Hank van Bosstraten (PREMtime, NPS)

14 september: Avondprogramma in de Wijkplaats, Joh. Camphuijsstraat 101: Doorlopend tentoonstelling van schilderijen en foto?s van Utrechtse vluchtelingen. Ook worden filmpjes van ?26.000 gezichten? vertoond.

19.30u Start avondprogramma, met sprekers en muziek. Met medewerking van Vincent Bijlo, Kees Wennekendonk, Ingmar Heytze een gelegenhied band bestaande uit Utrechtse vluchtelingen en wethouder Cees van Eijk. (Wijzigingen programma mogelijk).

15 september, 8.00-9.30u: Ontbijt in het Stadhuis

Afsluitend ontbijt met vluchtelingen en hun gastheren en gastvrouwen-voor-1 nacht. Met officieel ontvangst en toespraak van loco-burgemeester Harm Janssen.

Tijdens de Nacht van de Vervanging wordt aandacht gevraagd voor het lot van vluchtelingen die al voor april 2001 asiel vroegen en nog steeds in Nederland zijn (zie fact-sheet voor meer exacte informatie). Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen, vaak uit oorlogslanden. Een groot deel van hen woont al jarenlang in AsielzoekersCentra, zonder uitzicht. Anderen zijn opgevangen in (gemeentelijke) noodopvangen, omdat ze in een procedure zitten waarbij ze niet in het AZC mogen verblijven maar ook Nederland nog niet uit hoeven of kunnen. Weer anderen wonen bij familie of kennissen, of bij goedwillende Nederlanders. Velen van hen zijn hier ingeburgerd, kinderen gaan naar school, volwassenen doen mee in de stad. Door hen een verblijfsvergunning te geven, erkent Nederland hun plaats in de samenleving en geeft hen eindelijk een kans als volwaardige burgers te participeren.

Ook in Utrecht wonen deze vluchtelingen. Vele Utrechters trekken zich hun lot aan. SP gemeenteraadslid Marcel van den Tooren: "De gemeente Utrecht voert in onze ogen een humaan beleid. Zij probeert daar waar mogelijk vluchtelingen een goede opvang te bieden. Ook vluchtelingen die volgens 'Den Haag' geen bed, bad en brood meer zouden mogen krijgen maar die in hoger beroep alsnog kans maken op een verblijfsvergunning, krijgen in onze gemeente onderdak. Een Pardon voor mensen die al jaren door het beleid van de regering aan het lijntje worden gehouden, zal een eind maken aan de onzekerheid van deze groep mensen. Ze kunnen de draad van hun leven weer oppikken en bovendien van grote waarde zijn voor onze samenleving. In de tweede plaats zal de grote druk op de vluchtelingenopvang in Utrecht afnemen wanneer deze mensen een verblijfsvergunning krijgen."

Op 14 september zullen een aantal gemeenteraadsleden, onder wie Marcel van den Tooren, en bekende Utrechters voor 1 nacht opvang bieden aan deze groep vluchtelingen. Daarmee tonen zij het brede draagvlak in Utrecht voor een Pardon. Ook in andere steden wordt deze Nacht van de Vervanging georganiseerd. Zie voor een compleet overzicht: www.aftellentothetpardon.nl.

U bent hier