h

PvdA in goed gesprek met AD/UN over autovrije binnenstad

22 september 2006

PvdA in goed gesprek met AD/UN over autovrije binnenstad

Nadat vorige week PvdA-woordvoerder Bert van der Roest het lumineuze idee lanceerde om de Utrechtse binnenstad geheel autovrij te maken -hij moest alleen nog even in discussie met de bewoners- schrok de Utrechtse partijleiding zich wezenloos na een enorme stroom felle reacties. Dus wat doen we dan: ontkennen dat we het zo bedoeld hebben...

Dus schrijft PvdA lijsttrekker en wethouder Rinda den besten in haar weblog van 16 september:

Wij zijn niet van het 'autootje pesten'

Jerry Goossens gaat vandaag in zijn column in AD/UN nogal te keer tegen de PvdA vanwege de uitlatingen van Bert van der Roest eerder deze week over het geheel autovij maken van de binnenstad. Hoe dit precies in de krant is terecht gekomen zullen we nooit weten, maar wel duidelijk is dat noch ik, noch de PvdA-fractie van plan is om zo ver te gaan. Bert heeft dat inmiddels gisteren in talloze interviews en op de PvdA-site uitgelegd, maar dat heeft de heer Goossens kennelijk gemist. Jammer, want werken aan schonere lucht is keihard nodig!

Ik vind het heel belangrijk dat we goed uitleggen wat we wel en niet willen in deze stad en dat we het debat hierover zuiver voeren. Een betere luchtkwaliteit is voor ons DE reden voor alle parkeermaatregelen en verbeteringen voor fiets en OV. Suggesties als dat wij 'autootje zouden pesten' of het 'parkeren gebruiken als melkkoe' werp ik ver van mij. Wij leggen juist geld toe op het beter bereikbaar maken van onze stad, maar dan wel via fiets en OV (bv. door de aanleg van transferia).

Juist als wethouder Volksgezondheid is het mij te doen om een schonere lucht. Als ik zie hoeveel kindjes in onze stad CARA of ASTMA-achtige klachten krijgen en hoeveel ouderen overlijden aan longaandoeningen, dan weet ik heel precies wat ons te doen staat: minder auto's die stad in!!!

Hoe we dat willen doen staat in het Verkiezingsprogramma van de PvdA, dat grotendeels terecht is gekomen in het Collegeprogramma 2006-2010. Om alles uitgevoerd te krijgen zullen we hard moeten werken en moeilijke keuzes moeten maken. Daar zijn we toe bereid. Maar niet zonder daarbij bewoners en ondernemers mee te nemen. Daarom ben ik ook blij met de vele reacties, ook gisteren op de radio, ook van bedrijven in de binnenstad (Dhr. Broekman van de Ondernemersvereniging Binnenstad), die ons steunen mits wij hun behoeften en belangen ook serieus nemen en goede alternatieven bieden.

De hele binnenstad autovrij maken lijkt mij onhaalbaar, maar grotere delen autovrij maken voor bezoekers is iets dat door alle partijen heen gesteund wordt. Er is zelfs een initiatief voor het autovrij maken van een stuk Oudegracht ingediend door nota bene de VVD in het voorjaar!! Bewoners zijn hier bij de PvdA zowiezo niet de dupe van. Jerry Goossens en ik zijn het erover eens dat dat ook niet moet. Misschien moet hij me in het vervolg even bellen voordat hij oud en verkeerd nieuws - dat bovendien niet uit mijn mond kwam - overschrijft in zijn column?!

Tot zover Rinda. Maar nu voelde Hans-Paul-Andriessen, de journalist van het AD/UN die het PvdA-plan als eerste gebracht had, zich geroepen om ons van zijn lezing kond te doen:

Beste Rinda den Besten, ik heb zojuist jouw column 'We zijn niet van het autootje pesten'' gelezen op je website www.rindadenbesten.pvda.nl. Onderwerp is de berichtgeving in het AD/UN over de PvdA-plannen om de Utrechtse binnenstad autovrij te maken.

Wat vervelend voor je dat de partij zo veel negatieve reacties heeft gekregen! Dat zou komen omdat de krant het allemaal verkeerd heeft begrepen, schrijf je. Maar laten we wel bij de feiten blijven.

1 Je schrijft dat je niet begrijpt hoe het verhaal in de krant is gekomen. Welnu, dat is heel eenvoudig. Naar aanleiding van de commotie over de verhoging van de parkeertarieven heeft de PvdA-fractiespecialist Bert van der Roest mij benaderd met een persbericht van 7 september. Daarin staat dat de PvdA binnenkort met binnenstadbewoners gaat praten om te zien 'of we de binnenstad autovrij kunnen maken'. Daarop heb ik met Van der Roest een interview gehouden waarin hij het plan uit de doeken doet. Er komen garages aan de rand van de singel waar bewoners moeten parkeren en vanwaar zij de bus naar hun huis kunnen nemen. Etc. Dit verhaal kwam zo 15 september in de krant.

2 Vervolgens noem je dit verhaal in jouw column 'oud en verkeerd nieuws'. Nou, oud? Het PvdA-persbericht was van een week eerder. En, verkeerd? Ik heb noch van Van der Roest noch van de fractie gehoord dat het verhaal onjuist is. Misschien heeft Van der Roest niet het fractiestandpunt verkondigd? Maar dat heeft hij mij bij het interview niet verteld..

3 Afijn, het AD/UN zit er helemaal naast, schrijf je. Voor wie de juiste feiten wil, verwijs je naar de PvdA-site. Ik kijken en zie daar toch gewoon het persbericht staan van 7 september. Hoewel? Nee, dat is niet hetzelfde bericht . De PvdA heeft het plan inmiddels afgezwakt. Het gaat nu niet meer om de binnenstad autovrij te maken, maar om de binnenstad 'zoveel mogelijk autovrij te maken'.
Vreemd. Toch staat er 7 september bij en niets over een later gewijzigde versie. Tja, zo zou je bijna nog gaan geloven dat de journalist er naast heeft gezeten.

Gelukkig voor jou heb ik van de originele versie (die dus van 7 september) een print gemaakt. Als je echt geïnteresseerd bent in de ware gang van zaken, wil ik je graag een kopietje toezenden.

Met vriendelijke groet,
Hans-Paul Andriessen, AD Utrechts Nieuwsblad, Verslaggever

Hans, we houden ons aanbevolen voor dat kopietje!

U bent hier