h

SP motie cameratoezicht overgenomen

16 oktober 2006

SP motie cameratoezicht overgenomen

Burgemeester Brouwer, die ook corpsbeheerder is van de Utrechtse politie, neemt het voorstel van de SP over om camerabeelden van incidenten op straat voortaan vier weken te bewaren.

Sinds enkele jaren hangen op veel plaatsen in de binnenstad, maar ook bij sommige winkelcentra, camera's om incidenten in een vroegtijdig stadium te kunnen signaleren. Daardoor kan de politie sneller ter plaatse zijn. Ook wordt de bewijslast bij strafbare feiten eenvoudiger. De beelden worden nu in principe drie dagen bewaard en daarna automatisch vernietigd, tenzij de politie zelf besluit dat het nodig is om de beelden langer te bewaren.

SP-woordvoerder Paulus Jansen wees er op dat de beelden ook van het belang kunnen zijn voor mensen die een klacht hebben over politieoptreden, zoals onlangs het geval was bij een incident aan de Oudegracht.
Het is zaak dat ook in deze gevallen de beelden bewaard blijven, zodat zij gebruikt kunnen worden in de klachtprocedure.

Door het overnemen van de motie kan het niet meer voorkomen dat de beelden gewist zijn als iemand enkele dagen na een incident alsnog een klacht indient.

Motie ?Veiligstellen camerabeelden bij incidenten?

De gemeenteraad, in vergadering bijeen op 12 oktober 2006 ter bespreking van raadsvoorstel 2006/180 ?Cameratoezicht openbare orde?,

Overwegende, dat:
- camerabeelden onder meer bedoeld zijn om de bewijslast bij strafbare feiten te vereenvoudigen;
- camerabeelden ook gebruikt kunnen worden om iemand die een strafbaar feit te laste wordt gelegd vrij te pleiten dan wel om vast te stellen of de politie bij een incident correct is opgetreden

van mening dat om deze reden beelden van incidenten tenminste vier weken dienen te worden bewaard,

verzoekt de burgemeester om het protocol voor het bewaren van camerabeelden in deze zin aan te passen.

P.F.C. Jansen (SP)
A.van Rooij (D66)
V.Oldenborg (LU)
W.Rietkerk (CU)
K.Geldof (VVD)

U bent hier