h

Utrecht staat stil bij Schipholbrand

27 oktober 2006

Utrecht staat stil bij Schipholbrand

copy-of-dsc00676.JPG
De aanwezigen staan drie minuten stil bij de slachtoffers van de Schipholbrand

Net als in vele andere steden stond Utrecht vanavond op de Stadhuisbrug drie minuten stil om de slachtoffers van de Schipholbrand in de nacht van precies één jaar geleden te herdenken. Bij de ramp kwamen elf mensen om het leven en vielen er vijftien gewonden. Alle slachtoffers waren uitgeprocedeerde asielzoekers die in het cellencomplex moesten wachten op hun uitzetting.

De wake op de Stadhuisbrug - georganiseerd door de Herdenkingsgroep Schipholbrand Utrecht - trok tientallen belangstellenden. PvdA-kamerkandidaat en oud-wethouder Hans Spekman en namens de kerken Els Brouwer van de Raad van Kerken Zeist-Soest-Soesterberg spraken de aanwezigen toe. Ook SP-gemeenteraadslid en mede-organisator Marcel van den Tooren hield een toespraak.

De Herdenkingsgroep Schipholbrand Utrecht bestaat uit Vluchtelingenwerk Utrecht, Stichting Noodopvang Utrecht, Comité Sluit Kamp Zeist, Raad van Kerken Zeist, Remonstrantse Kerk Utrecht, Internationale Socialisten en de lokale afdelingen van de SP (waaronder ROOD), GroenLinks en de PvdA.

Els Brouwer sprak namens de kerken Tien woorden om te waken. U kunt haar woorden hier lezen.

De toespraak van Marcel van den Tooren kunt u hier nalezen.

In zijn toespraak refereert Marcel aan de indrukwekkende documentaire die de Humanistische Omroep deze week uitzond over zeven mannen die de nacht van 26 op 27 oktober 2005 hebben overleefd. Deze documentaire kunt u via deze link bekijken.

dsc006632.JPG

copy-of-dsc00634.JPG


copy-of-dsc00668.JPG
copy-of-dsc00644.JPG copy-of-dsc00651.JPG copy-of-dsc00654.JPG copy-of-dsc00669.JPG

U bent hier