h

B&W willen aandelen GVU verkopen aan ... wie eigenlijk?

8 november 2006

B&W willen aandelen GVU verkopen aan ... wie eigenlijk?

B&W stellen de gemeenteraad voor om de aandelen van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht te verkopen aan Connexxion voor een bedrag van EUR 29 miljoen.

Connexxion is het grootste streekvervoerbedrijf van Nederland. Nu nog in (rijks)overheidshanden, maar op de valreep van Balkenende-III in de verkoop gedaan door minister Zalm.

Conclusie SP-fractievoorzitter Paulus Jansen: "Aan wie verkopen we eigenlijk? Over een half jaar is Connexxion vrijwel zeker in handen van een grote buitenlandse onderneming. Daarmee zijn de mooie verhalen over dit bedrijf gebakken lucht en worden reizigers en personeel in onzekerheid gestort. Is een eenmalige opbrengst van 29 miljoen dat waard?"

De SP is fel tegenstander van verkoop. De partij is van mening dat het openbaar vervoer een overheidstaak is. Eerdere ervaringen met de privatisering van andere nutsbedrijven hebben inmiddels duidelijk gemaakt wat er gebeurd als maaschappelijke prestaties ondergeschikt worden aan winstbejag.

U bent hier