h

'Stralende kerk' bezorgt bewoners kopzorgen

7 november 2006

'Stralende kerk' bezorgt bewoners kopzorgen

Een flink aantal bewoners rond de Nieuwe kerk in Wittevrouwen is bezorgd over de stralingseffecten van de UMTS-mast die op de kerk in de Bollenhofsestraat is aangebracht. De omwonenden vrezen dat de straling negatieve invloed kan hebben op hun gezondheid. Deze angst wordt mede gevoed door recente gebeurtenissen in Amsterdam waar een mast wegens gezondheidsklachten van leerlingen van een school gehaald moest worden.

Op basis van een onderzoek in Zwitserland heeft de Nederlandse staatssecretaris onlangs besloten plaatsing in woonwijken goed te keuren. Helaas is tijdens dit Zwitserse onderzoek slechts gekeken naar effecten bij blootstelling aan straling gedurende maximaal 45 minuten. Over langetermijneffecten is niets bekend. De GGD in Vlaardingen bijvoorbeeld concludeerde recentelijk nog dat op basis van dit Zwitsers onderzoek 'geen uitspraken kunnen worden gedaan over de gezondheidseffecten op de langere termijn'.

Terughoudendheid gepast

Aangezien de UMTS-masten niet voor slechts een paar maanden worden geplaatst en er nog steeds geen eenduidig wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de lange termijn effecten van UMTS-straling, vindt de SP dat de gemeente Utrecht terughoudend moet zijn met het plaatsen van deze masten in woonwijken. Het is net als met roken: van één sigaretje word je nog niet ziek. Jarenlang roken heeft echter meestal wel degelijk effect op de gezondheid. Voor de SP Utrecht is het echter zeer moeilijk om actie te ondernemen tegen de plaatsing van deze mast, aangezien de lokale overheid weinig invloed hierop kan uitoefenen. Een vergunning voor een UMTS-mast is namelijk niet vereist, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een GSM-mast.

Zie ook:

U bent hier