h

Dagje politiepraktijk

20 december 2006

Dagje politiepraktijk

Tim SchipperDoor Tim Schipper

Op 19 december was het vroeg opstaan. Om 7.00 uur zou ik me melden voor het meedraaien van een dienst bij de politie. Hieronder een impressie van een dagje dagelijkse praktijk voor 'the boys and girls in blue'. Een leuke en leerzame ervaring. Eén ding is duidelijk: ze zijn echt liever op straat dan binnen!

7.00 uur: Briefing. Korte presentatie actuele zaken, welke veelplegers zijn er weer vrij, welke alweer gepakt. Aandachtspunten en taakverdeling voor de dienst.

7.25: De surveillanceauto in. Nick en Marlenka rijden in het centrum langs enkele vaste plekken, zoals de gebruikersruimtes, verslaafdenopvang. Reageren op oproepen van de meldkamer, een insluiping, op bezoek bij de meldkamer. Koffie.

9.00: reageren op melding botsing vuilniswagen met personenwagen. Fietspad Kardinaal de Jongweg blijkt breed genoeg voor een politieauto. Ter plekke blijkt al motoragent aanwezig. Alleen blikschade. Gelukkig dichtbij mijn volgende halte: de automarkt.

Automarkt_4

9.30-11.45: automarkt; controle op verlopen exportvergunningen (te herkennen aan de codes op de tijdelijke nummerplaten), controle op verkoop buiten het terrein. Vindt niet iederen leuk. Oosteuropeaan door het lint bij bekeuring hiervoor. Tussendoor nog poging verdachte te arresteren wegens verkopen van gestolen auto?s. Die blijkt na signalering niet op de politie te hebben gewacht. Koude voeten!

10.35 KOFFIE en gedateerde rondo?s en stroopwafels!

11.45 opgepikt door Nick en Marlenka met het doel te gaan eten. Tijdens eten twee meldingen. Iemand staat een deur in te trappen bij een instelling voor schuldhulpverlening en er is een man vervelend bij de verslaafdenopvang. Rennend kauwen we het eerste deel van de lunch weg. Na het onderbroken eten een winkeldiefstal, waarna Nick concludeert dat het hoog tijd is voor het papierwerk. Ik word overgedragen aan Miranda en Kees. Gevonden pistool blijkt een aftands luchtdrukpistool te zijn. We nemen het mee voor verschrotting. Weer winkeldiefstal. Een vrouw heeft genoeg DVD?s geshopt voor een heel rustige kerst voor de TV. Ook nu weer veel administratie te doen voor het einde van de dienst. Die laat ik aan Kees en Miranda?

14.30: einde van mijn shift. Terug naar het gemeentehuis, waar een delegatie bewoners van complex 507 de commissie Stedelijke Ontwikkeling komt vertellen van de dwalingen van Bo-Ex bij het gehouden draagvlakonderzoek sloop-renovatie. In ieder geval hier wel warme voeten.

U bent hier