h

GVU chauffeurs tegen marktwerking, SP steunt werkonderbreking

6 december 2006

GVU chauffeurs tegen marktwerking, SP steunt werkonderbreking

geenverkooputrechtsebus.gifVandaag is de bus in Utrecht gratis. De buschauffeurs voeren op die manier tegen de marktwerking in het Openbaar Vervoer. Daarnaast werd een werkonderbreking georganiseerd tussen 9:00 uur vanochtend en 16:00 uur vanmiddag. Want onder het motto "doodziek van marktwerking" voelden, de chauffeurs uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag samen met NS, politici van SP, CDA, Groen Links en de PvdA aan de tand. De SP ondersteunt deze actie en ging dus mee met een van de vier bussen naar Den Haag.

Voor de Utrechtse chauffeurs staat deze actie in het teken van de verkoop van de GVU. Sharon Dijksma (PvdA), Femke Halsema (GL) en onze Agnes Kant lieten aan de actievoerders weten dat ze het in elk geval over een ding eens zijn. De huidige marktwerking in het stadsvervoer moet 2 jaar uitgesteld worden en het hele systeem van verplichte aanbestedingen moet grondig onderzocht worden. Agnes Kant liet namens de SP weten dat de verplichte aanbesteding van concessies moet stoppen. Femke Halsema stelde dat de hele marktwerking niet alleen moet worden uitgesteld, maar moet worden afgeschaft.
Alleen de PvdA hield een wat vager verhaal. Op de vraag van Agnes Kant aan Sharon Dijksma (PvdA) of het verplichte karakter van de aanbestedingen moest worden afgeschaft, kwam geen helder antwoord. Toen honderden actievoerende buschauffeurs haar luidruchtig vroegen om een "Ja of Nee" bleef ze helaas zwijgen.

In de bus terug naar Utrecht spraken de chauffeurs hun hoop uit dat onze plaatselijke gemeenteraadsleden naar hun landelijke kopstukken zullen luisteren. Want als we inderdaad 2 jaar uitstel willen en de marktwerking willen evalueren dan is het tegenhouden van de voorgenomen verkoop van de GVU nu noodzakelijk.

Onze steun hebben ze, het is te hopen dat de gemeenteraadsleden van de PvdA en GL ook zullen luisteren.

U bent hier