h

SPiritus: SP niet overtuigd van succes Muziekpaleis

15 januari 2007

SPiritus: SP niet overtuigd van succes Muziekpaleis

dsc_4512.jpg

Waar vanmiddag de andere deelnemers aan het politiek café SPiritus over het Muziekpaleis enthousiast zijn, zet de SP vraagtekens bij het beoogde succes van de nieuwe poptempel aan het Vredenburg. De voorstanders hameren vooral op de beoogde synergie tussen de amateur- en professionele muziek in het paleis, maar de SP ziet gevaren in de exploitatie en de centralisatie met mogelijke negatieve consequenties voor de kleine muziek.

Het nieuwe Muziekpaleis aan het Vredenburg opent zoals het er nu naar uitziet haar deuren in januari 2011. Poppodium Tivoli, muziekcentrum Vredenburg en de Stichting Jazz Utrecht (SJU) krijgen hier allen hun nieuwe onderkomen. Vredenburg heeft namelijk geen goede kamermuziekzaal, Tivoli veroorzaakt geluidsoverlast en kan niet groeien, en met SJU loopt het huurcontract af.

De komst van het Muziekpaleis heeft echter in de Utrechtse wereld van de amateurmuziek het nodige stof doen opwaaien. Is er na de opening nog genoeg ruimte voor de niet-professionele muzikanten? Of krijgt Utrecht er een muzikaal paradepaardje bij dat de stad op de kaart zet van de grote poppodia?

dsc_4466.JPGV.l.n.r.: Pieter Hessel (ZIMIHC), Harm Lambers (Theater Kikker), Marcel Kranendonk (SJU) en John van Otterloo (presentator)

Marcel Kranendonk - directeur van de Stichting Jazzpodium Utrecht - noemt zich een gelukkig man. Het Muziekpaleis is voor hem een goed initiatief, vooral vanwege de synergie die zal ontstaan binnen het paleis. "Dankzij de vijf zalen die er komen kunnen we meer toespitsen op de verschillende muziekgenres. Er zal dus meer mogelijk zijn dan met de huidige drie locaties het geval is." Daarnaast is de komst van het paleis volgens Kranendonk ook een noodzaak. "Het Vredenburg verpaupert, Tivoli kampt met geluidsoverlast en heeft problemen met de aanvoer en de huur van SJU loopt af."

Amateurmuziek

Maar wordt het paleis niet een paradepaardje voor de professionele muziek en komt de amateurmuziek er niet bekaaid mee af? Harm Lambers - directeur van Theater Kikker - geeft aan dat het Muziekpaleis inderdaad geen podium exclusief voor de amateurkunst is. Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat deze in de tempel niet aan bod hoeft te komen. "Nu gebruiken we de Schouwburg ook voor kinderkoren uit de Rivierenwijk. Bij ons in theater Kikker kunnen ook amateurgezelschappen terecht. Zij huren de ruimtes tegen de kostprijs." Kranendonk sluit zich hier bij aan en onderstreept dat de amateurkunst niet méér per vierkante meter hoeft te betalen dan nu het geval is.

Maar er komen wel meer vierkante meters aan ruimte bij. Wordt dit dan niet doorberekend in de toegangsprijzen? Pieter Hessel -  vice-directeur van ZIMIHC - ziet dat wel gebeuren. Maar ook hij onderstreept de meerwaarde van het paleis voor het muzikale klimaat in de stad. Binnen de amateurkunst is er volgens hem een grote behoefte om op de grotere plekken op te mogen treden.

Ook hij is niet bang dat het Muziekpaleis ten koste zal gaan van de amateurkunst. "Ik ben niet achterdochtig. Er is een volwaardig budget dat door iedereen wordt onderschreven. Dat zorgt ervoor dat de kleintjes volwaardig kunnen blijven functioneren. Het draagvlak is groot. Zolang we dat kunnen waarborgen, is er voor mij geen reden om achterdochtig te zijn."

dsc_4516.jpgV.l.n.r.: Eveline Schell (VVD), Gilbert Isabella (PvdA), Tim Schipper (SP) en John van Otterloo

Ook de PvdA- en de VVD-fractie in de gemeenteraad zijn enthousiast over de komst van het Muziekpaleis. Gilbert Isabella - woordvoerder Cultuur voor de PvdA Utrecht: "Het Muziekpaleis is voor de amateurkunst een geweldige kans om ook eens in iets groots als het Muziekpaleis op te treden. Het één (de professionele muziek) hoeft niet automatisch het andere (de amateurmuziek) uit te sluiten."

Eveline Schell - woordvoerder Cultuur voor de VVD-fractie - zorgt het paleis voor het versterken van het muzikale klimaat in onze stad. "Het Muziekpaleis zet Utrecht op de kaart en zendt het signaal uit dat hier kwaliteit is."

Twijfel

Tim Schipper - fractievoorzitter van de SP Utrecht - moet nog eens zien of het goedkomt met de beoogde synergie tussen de deelnemers. "Ik voorzie moeilijkheden tussen de partners in de nieuwe organisatie. Het zal met niet verbazen als de reus Vredenburg zich omdraait, de dwerg SJU uit het bed rolt."

De SP is ook bang dat het paleis een aanzuigende werking zal hebben op het cultuurbudget van de gemeente Utrecht. Isabella ontkent dit echter en wijst op het gegeven dat er minder geld naar het Muziekpaleis zal gaan dan nu naar Tivoli, Vredenburg en SJU apart gaat. "En hier zal de amateurkunst weer van profiteren. Daarnaast zullen we binnen de gemeente het budget cultuur op peil houden."

Maar wat als er wel problemen ontstaan na de opening van het paleis, vraagt Schipper zich af. En wat is de meerwaarde voor de cultuur zelf in de stad? Lambers verwijst hierop naar de situatie in de jaren zeventig toen er veel protest was tegen de komst van het huidige muziekcentrum Vredenburg. Volgens Lambers is het centrum uiteindelijk een motor geworden voor het muziekleven in Utrecht.

Tim Schipper hoopt dat het optimisme waar gemaakt zal worden. De SP zal de ontwikkelingen in ieder geval kritisch blijven volgen.

Voor meer foto's van de middag kunt u hier terecht.

Het volgende politiek café gaat over het milieu en vindt plaats op zondag 4 maart in café Hofman.

U bent hier