h

Wie biedt er meer?

1 februari 2007

Wie biedt er meer?

 Door Tim Schipper

Hoera! De corporaties gaan miljarden investeren in de achterstandswijken. Kom maar op; wat hebben jullie nodig? Buurthuisje? Nieuw schoolgebouw? Gezondheidscentrum? Zeg het maar.
Huurverlaging voor de laagste inkomens? Ook een idee. 600 miljoen genoeg? Zeker weten?

Ondiep

Het lijkt wel of de geest vaardig geworden is over onze beheerders van de sociale huursector. Jarenlang de boel laten versloffen en hele complexen tegen de vlakte willen gooien, omdat ze versleten zouden zijn. Ja, als je niet regelmatig naar de tandarts gaat, heb je kans dat het heel duur uitvalt als je dan een keer moet. En wat is versleten trouwens, behalve in termen van winst? Het lijkt er meer op dat men voor verlate Sinterklaas aan het spelen is met het geld dat door de huurders is opgebracht.
Te mooi om geloofwaardig te zijn. De vergelijking met de goedheiligman is daarom op zijn plaats. Dat geld voor de achterstandswijken had men eerder moeten investeren. Dan waren het misschien nu geen achterstandswijken geweest. En je kunt dit niet eens alleen de corporaties aanrekenen. Met de overheid op afstand en het mogen delen in de meeropbrengst van de grond bij bouw van dure koopwoningen is de kat op het spek gebonden. En vraag de kat maar eens of ie dat lust.

Nee, de heren voelen nattigheid. Er broeit iets in Den Haag en de lucht daarvan heeft hun neusgaten bereikt. En dus kan het niet op. Natuurlijk is het prima als wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van de wijken. Meteen doen, maar bij Sinterklaas horen verlanglijstjes. Hier alvast het mijne voor Utrecht.
Begin met het aanpakken van het achterstallig onderhoud en zorg dat je huurders fatsoenlijk kunnen wonen in fatsoenlijke woningen. Stop met het slopen van de betaalbare huurwoningen. Ze zijn niet versleten, alleen verwaarloosd. Complex 501, 507, Kleine Wijk, Noordzeestraat, Fransebuurt, Maria van Hongarijedreef. Afijn, pak de DUO-lijst er maar bij.
Goeie isolatie en moderne CV-ketels schelen honderden euro's per jaar. Ook een vorm van huurverlaging. Kan meteen dat hele protocol Utrecht Vernieuwt van tafel. Aan de afspraken daarin houdt toch niemand zich. Levert alleen maar frustratie op bij de mensen met hart voor hun buurt. Weg ermee en aan de slag. 'Renovatie is te duur' is nu tenslotte geen argument meer. De poen klotst tegen de plinten.

Tim Schipper

 

U bent hier