h

Aveant in zwaar weer

10 maart 2007

Aveant in zwaar weer

Caroline SaroleaDoor Caroline Sarolea

18 december 2006 schreef ik nog in dit weblog over het plan dat Mevr. Bäckes (voorzitter van de Raad van Bestuur van Aveant) presenteerde voor het verbeteren van de belabberde situatie in Tamarinde, één van de verpleeghuizen van Aveant.

In maart zouden de eerste veranderingen zichtbaar zijn (zoals betere maaltijden, meer activiteiten op de afdelingen zelf). Binnenkort zou ik weer een afspraak maken om te bekijken in hoeverre de veranderingen gerealiseerd zouden zijn. Het is nu 10 maart 2007. Mevrouw Bäckes is ondertussen vertrokken omdat de kosten voor de top te zwaar werden. De voorpagina van het AD van vandaag kopt dat een faillissement dreigt en dat het personeel volgens de heer Mulder harder moet werken.

Hij zegt: ?Het ziekteverzuim is gestegen naar 10% en het personeel moet flexibeler zijn en wat minder mopperen?. Maar gaat het personeel opeens minder mopperen als de directeur vindt dat dat nodig is? Het is logisch en ondertussen voldoende bewezen dat mensen minder mopperen en minder ziek zijn als de werkcultuur positief en motiverend is. Maar dat begint natuurlijk wel aan de top. Dat bewijs ondervond ik toen ik een bezoek bracht aan een verpleeg- en verzorgingstehuis van stichting Humanitas in Rotterdam, een financieel gezonde instelling. Al bij binnenkomst voelde ik de dynamiek en de positieve uitstraling van het personeel dat er rondliep. Kleurrijke muren vol met kunst sierden de gangen en kamers. ?Ik verkoop levensgeluk?, was het eerste wat directeur Hans Becker tegen me zei. Het zou te ver gaan om hier nu de hele filosofie van Humanitas uit de doeken te doen, maar het belangrijkste is dat de sfeer in een verpleeg- en verzorgingstehuis ook heel positief en stimulerend voor personeel èn bewoners kan zijn.
Voor Aveant ligt er nu een kans. Een kans om het werkelijk anders te gaan doen. Maar dat moet er wel lef zijn aan de top om het roer om te gooien en vanuit een positieve gedachte over bewoners en personeel te gaan denken.

Ik ga ervan uit dat de afspraken gemaakt tussen SP, PvdA en Bäckes over de gewenste verbeteringen nog steeds gelden en zal me daarover laten informeren door de huidige directeur.

U bent hier