Voorjaarsnota: Het geld klotst tegen de ramen
Voorjaarsnota: Het geld klotst tegen de ramen
De eerste echte Voorjaarsnota van dit college van B&W laat dikke zwarte cijfers zien. Het geld klotst niet tegen de plinten, maar zelfs tegen de ramen, zoals ik gisteren een PvdA-collega hoorde zeggen. Als gevolg van de verkoop van GVU en de REMU is er een financiële ruimte van 117,2 miljoen, waarvan we ruim 30 miljoen vrij te verdelen hebben bij de begroting 2008. Dat komt goed uit, want waar zouden we staan zonder deze posten?
- Waar zouden we bijvoorbeeld blijven met het achterstallige onderhoud openbare ruimte en kapitaalgoederen? Nu kunnen we daar voor de jaren 2007 en 2008 ruim 32 miljoen voor uittrekken, maar hoe zouden we hier anders mee omgaan? En dan hebben we het nog niet over het incidentele bedrag van 100-150 miljoen op het achterstallig onderhoud openbare ruimte. Daar kan je een andere afschrijvingssystematiek op loslaten of een boekhoudkundige oplossing, zoals het college wil, maar daarmee is het niet fysiek weggewerkt. Het is tenslotte achterstallig en dat betekent dat het eigenlijk al had moeten gebeuren. We verwachten nog meer ?onvoorziene? calamiteiten als recent met de tandwielen van de Vondelbrug.
- Hoe zouden we anders de - allang verwachte ? gevolgen van de gewijzigde arbeidstijden van de brandweer opvangen, de hoognodige voorzieningen in Leidsche Rijn, de problematiek bij UW-bedrijven, de steeds oplopende kosten van het depot Centraal Museum, het foutje bij de aanleg van de velden van DESTO, het weerstandsvermogen op een aanvaardbaar peil brengen?
Een aantal mogelijke lijken zitten ook nog in de kast: onder meer extra personeelskosten Muziekpaleis, een andere verdeling door Den Haag van de gelden Openbare Orde en Veiligheid. De SP houdt verder flinke zorgen over de ontwikkelingen in het Stationsgebied, waar wij het optimisme in de planningen - en daarmee de financiën - van het college niet delen. Wanneer gaan we aan de slag met de 17 km wegvlak die onder de normen van het besluit luchtkwliteit moet zijn gebracht eind 2009? Nog niets van gehoord, geen woord hierover in de voorjaarsnota.
We snappen nu beter de gretigheid waarmee PvdA en GroenLinks instemden met de verkoop van het GVU.
Al is in dat kader cynisch om afgelopen week vanuit de Tweede-Kamerfractie van de PvdA te vernemen dat de uitverkoop van het stadsvervoer in de G4 wat hun betreft weer ter discussie staat.
Is de verkoop van het GVU en de REMU daarmee ineens een goed idee geworden? Ons wordt wel eens gebrek aan ambitie verweten als de discussie gaat over de aanpak van het Stationsgebied. Denk eens wat groter, SP!
Centen kun je echter maar één keer uitgeven en op is op. Met het geld dat naar het Muziekpaleis gaat bijvoorbeeld, het Stadskantoor en de Centrale Bibliotheek had je de knelpunten ook aan kunnen pakken, in ieder geval voor een flink deel, zonder je ziel te verkopen aan Corio, NS Vastgoed en Jaarbeurs. We hopen er er maar het beste van, want we zijn nu klaar met de uitverkoop.
Bij de behandeling in de raad van de voorjaarsnota zal de SP een paar eigen acute knelpunten proberen op te lossen, waaronder de dreigende subsidiestop voor de stichting FIOM.