h

De Partij van de Rompertjes

1 juni 2007

De Partij van de Rompertjes

MarcelVan 10 uur 's ochtends tot middernacht vergaderde de gemeenteraad op 31 mei over het open riool van wethouder Robert Giesberts en de Voorjaarsnota. Hoogtepunt van de dag was - met afstand - een motie van de PvdA waarin elke Utrechtse boreling een brief van de burgemeester krijgt en een rompertje. Hoe komt die club toch aan die spetterende ideeën? Een verzuchting van Marcel van den Tooren na een lange dag.

Met het in stemming brengen van ruim zestig moties en tien amendementen beëindigde de Utrechtse gemeenteraad gisterenavond laat de behandeling van de Voorjaarsnota. Naast de constatering dat we een paar bescheiden succesjes hebben geboekt en meerdere zaken niet voor de poorten van de hel hebben kunnen wegslepen, moet ik hier toch ook zeker iets kwijt over het Sinterklaasavondgevoel dat zich continue aan mij opdrong. En over babyrompertjes.

De behandeling van de Voorjaarsnota is het moment waarop het beleid en met name de uitvoering daarvan door het college tegen het licht wordt gehouden. De gemeenteraad komt dan met op- en aanmerkingen en probeert zaken bij te sturen. Bijvoorbeeld met zogenaamde moties. Ik bespaar u de verdere details.
Kroon op de avond is het in stemming brengen van deze moties. Ik zeg dat met enige ironie omdat het gros bol staat van pure symboolpolitiek. Op een leuke manier de diverse achterbannen bedienen met geld of aandacht. Het betere Sinterklaaswerk voor op de persoonlijke weblogs en het helpt je als PvdA-raadslid lekker op weg om aan je opgedragen 'target' aantal moties te komen. Persoonlijk houd ik enorm van het verzinnen van leuke dingen, maar als gemeenteraadslid moet je wel weten waarom je gekozen bent en met wiens geld je aan de haal gaat.
Een van deze pareltjes die gisteren door wethouder Spit is overgenomen, is de motie "Utrecht is m'n statsie". Hiermee werd het college onder andere verzocht om "bij elke aangifte van een geboorte ... tevens een rompertje als cadeau te overhandigen, met een Utrechtse leus er op." Hartstikke leuk, en vooral doen als de geldbomen tot in de hemel groeien, er geen andere grote zaken spelen en je het uit eigen zak betaalt. Maar dat alles is geenszins het geval. Deze stad kampt bijvoorbeeld met achterstallig onderhoud waar je ?u? tegen zegt om maar een echt knelpunt te noemen.
Ik vroeg me oprecht af wat het nut was van deze motie en waar zo?n idee vandaan kwam. Vanochtend werd ik gelukkig een eind op weg geholpen door de column "de Partij van de Rompertjes" van Nausicaa Marbe in de Volkskrant. Ze melde dat de webwinkel van de PvdA, rompertjes verkoopt met de tekst: ?Als ik later groot ben, stem ik PvdA?. Dat lezende viel het kwartje al rap en met veel gemak. De betreffende motie was namelijk waarschijnlijk niet geheel toevallig een initiatief van de PvdA, de wethouder die de motie enthousiast verwelkomde is van PvdA-huize en als puntje-bij-paaltje komt is er nog steeds maar 1 partij die het in Utrecht voor het zeggen heeft. Waarom denkt u anders dat we met zo?n draak van een burgemeestersreferendum zitten opgescheept? En, oh ja, deze maatregel wordt onder andere ingezet in het kader van het werken aan integratie.
Tijdens de raadsvergadering stelde ik dat wij het rompertjesinitiatief op zich natuurlijk hartstikke sympathiek vinden. Maar tevens betuttelend. Daarnaast zei ik dat wij het niet op zijn plaats vinden om bij de behandeling van de Voorjaarsnota met dergelijke moties waar dus echt niemand op zit te wachten de raad lastig te vallen. Hoon uit het te rozenkamp was mijn deel. Het zij zo.
En nu weer echt aan de slag!

Heeft u een origineel idee voor de tekst op het rompertje, mail me dan op m.van.den.tooren@utrecht.nl. Ik zal de voorstellen met alle liefde aan de wethouder doorgeven.

U bent hier