h

GVU moet nu schone bussen bestellen!

28 juni 2007

GVU moet nu schone bussen bestellen!

Het GVU houdt zich niet aan de afspraken met het Bestuur Regio Utrecht om in de gemeente Utrecht te mogen rijden. Voor het eind van het jaar moet het aantal schone bussen worden verhoogd van 17 naar 43 om daarmee de uit begin jaren 90 stammende Volvo's te vervangen. Vorige week werd echter duidelijk dat het GVU helemaal geen schone bussen gaat bestellen.

Al ruim een maand geleden ontving de SP signalen dat het niet goed ging met de ontwikkeling van het wagenpark van het GVU. In antwoord op mondelinge vragen werd ons bezworen dat het goed zat. Het GVU hield zich aan de concessievoorwaarden. De doorschuifoperatie binnen het Connexxion-concern, naar aanleiding waarvan wij vragen hadden gesteld, was om de capaciteit te vergroten, meer gelede bussen, minder standaard-bussen, niet om de bestelling van schone bussen te omzeilen. Het blijkt nu toch anders te zijn.

Pas vorige week werd het binnen de BRU duidelijk dat het GVU helemaal geen schone bussen ging bestellen. Tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van de BRU kwam de aap uit de mouw. Op de vraag van SP-raadslid Michel Eggermont of er op 1 januari 2008 43 schone bussen in Utrecht rondrijden kwam een klip en klaar antwoord: "Nee".

De doorschuifoperatie, hé daar heb je 'm weer, wordt nu gepresenteerd als een tussenstap. Maar een tussenstap kan alleen een tussenstap zijn als ook duidelijk is wanneer het GVU de schone bussen wel gaat bestellen, en dat is nog niet bekend.

Het BRU moet nu actie gaan ondernemen richting het GVU en haar dwingen de afgesproken schone bussen aan te schaffen. Elke maand uitstel betekent dat nog een maand later het wagenpark van het GVU schoner wordt. 1 januari rijden er nog geen extra schone bussen, maar halen we wel 1 april, 1 juli, of zelfs 1 januari 2009?

---

De BRU is het samenwerkingsverband van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, IJsselstein en Zeist. De BRU gaat in deze gemeenten over het openbaar vervoer onder de naam Voor U.

U bent hier