h

Interview met een postbode: Robert von dem Borne

4 juli 2007

Interview met een postbode: Robert von dem Borne



Een meerderheid van het parlement heeft ingestemd met liberalisatie van de postmarkt per januari 2008 als de Fransen en Duitsers dit ook doen. De SP is tegen de nieuwe postwet, omdat dit ten koste gaat van het aantal banen in de posterij. Binnen dit kader interviewde redactielid Ives van Leth postbode en SP-lid Robert von dem Borne over zijn werk, zijn verwachtingen van de nieuwe wet en de SP-campagne Red de postbode!

Waar kom je vandaan en wanneer ben je geboren?

Ik woon in Utrecht, kom oorspronkelijk uit Rotterdam en ben geboren op 7 juli 1976.

Je bent postbode. Hoelang al en wat zijn je werktijden?

Ik ben al drie jaar postbode, daarvoor heb ik een aantal studies gedaan, maar geen afgerond en daarom ben ik gaan werken. Ik moet in een aantal wijken de post bezorgen en als ik daar klaar mee ben is mijn werk ook gedaan. De uren zijn dus afhankelijk van hoe snel ik werk, maar meestal is dat van 11.30 tot 17.00 uur. Ik word voor twintig uur in de week betaald. Ik wil eigenlijk weer een studie gaan oppakken. De studie vertaler Slavische Talen bijvoorbeeld lijkt me heel leuk.

Wat verdien je als postbode?

Ik verdien het minimumloon.

Kun je er van rondkomen?

Niet van postbode zijn alleen en daarom heb ik aanvullend een WAJONG-uitkering.

robert-von-dem-borne_3.jpg


Waarom ben je lid van de SP?

Omdat ik bij de SP de meeste aanknopingspunten vond die overeenkomen met mijn eigen wensen en idealen. SP is bijvoorbeeld tegen grote dure geldverslindende projecten en ze zijn op sociaal gebied heel sterk. En het zijn vooral de kleine dingen die de doorslag geven. Ze zijn bereid om iedereen aan een baan te helpen en werkgelegenheid te creƫren. Als je niet kan werken, zorgen ze er ook voor dat die mensen het goed hebben. En daarbij vind ik dat de SP voor verandering staat, vooral in de Tweede Kamer, en dat zij als enige partij dat goed nastreven.

Je bent lid van de SP, hoe lang al?

Dat weet ik eigenlijk niet precies maar al wel een tijdje, vanaf ongeveer 1999 of 2000. Ik had in ieder geval al een keertje gestemd, op D66. Ik was vroeger liberaler, nu ben ik wat socialer.

Ben je wel eens actief voor de SP?

Ja. Ik ben Tribune-bezorger en bezoek regelmatig wijkgroepen om te helpen en assisteren. Ik hoop eigenlijk in de toekomst mee te helpen met het opzetten van een wijkgroep Utrecht centrum. In verhouding tot het aantal leden zijn er minder Utrechters actief voor de SP dan in andere steden. Daarom geloof ik dat er nog veel groei in de SP van Utrecht zit.

De nieuwe postwet zit eraan te komen. Wat vind je daarvan?

Ik heb vooral het idee dat de postwet een grote bezuiniging van het management in gaat houden. Met het vrijgeven van de markt worden ook de regels vrijgegeven. Er zijn al een aantal nieuwe regels, bijvoorbeeld dat postbodes per stuk betaald gaan worden. Dit gaat ervoor zorgen dat we voor hetzelfde geld harder moeten gaan werken. Ook wordt de tijd die het kost om van wijk naar wijk te gaan in de toekomst niet meer meegerekend en uitbetaald. Vroeger deden postbodes zowel het sorteren en bezorgen van de post. Tegenwoordig gebeurt het sorteren al veelal automatisch maar met deze nieuwe postwet zal dit nog veel erger worden. Dan heb je straks vooral postbezorgers in plaats van volledige postbodes. De werkgelegenheid zal hierdoor afnemen. Ikzelf ben voornamelijk postbezorger, dus heb denk ik niet heel veel te vrezen.

Merk je op de werkvloer al iets van de nieuwe postwet? Dat mensen zenuwachtig beginnen te worden?

De laatste tijd merk je wel steeds meer dat we ook meer reclame moeten gaan bezorgen omdat dat meer geld oplevert. Ze proberen denk ik op die manier het hoofd boven water te houden, want post bezorgen word steeds minder winstgevend. Daarnaast ben ik ook naar een informatieavond ? in het filiaal aan het Heraclusplein ? geweest over de nieuwe postwet en toen was de zaal angstvallig stil. Ik denk dat veel collega?s toen de gevolgen van de nieuwe wet voelde. Verder heb ik nog niet veel gehoord over de postwet op de werkvloer. Het merendeel heb ik zelf moeten uitvinden en via de lokale en landelijke politiek gehoord. Dat komt ook omdat ik veel buiten op straat aan het werk ben en minder op de werkvloer/kantoor.

Vind je dat de SP genoeg heeft gedaan tegen de postwet?

(Volmondig) JA! De SP Utrecht heeft een goede actie ?Red de Postbode? opgezet en landelijk is er ook heel veel aandacht aan besteed. Iets meer dan lokaal vind ik. Er zou lokaal nog meer actie gevoerd kunnen worden.

Wat had je zelf willen ondernemen tegen de postwet als je in de regering zat?

Ik had graag de vraag willen stellen waarom ze de postmarkt, die toch al achteruit aan het gaan is, wilden vrijgeven. Waarom zou je de postmarkt willen liberaliseren? Dat het postbedrijf moet inkrimpen snap ik ook wel, maar als je nu de markt vrijgeeft vallen er misschien wel gedwongen ontslagen. Ik snap niet hoe je een slinkende markt kunt liberaliseren. Als een markt groeiende is kun je hem wel liberaliseren, dat werkt bevorderlijk voor de concurrentie en de prijzen voor de consument, maar nu gaan een aantal bedrijven vechten om een aantal kruimels die niet veel meer opbrengen.

U bent hier