h

Leer/werktraject ACDelco krijgt eindelijk subsidie (update)

25 juli 2007

Leer/werktraject ACDelco krijgt eindelijk subsidie (update)

Het garagebedrijf ACDelco, dat samen met ROC/ASA en de gemeente Utrecht een werkleerproject is gestart voor jongeren uit Overvecht, krijgt eindelijk na maanden wachten de beloofde subsidiegelden. Hoewel beter laat dan nooit vindt SP-raadslid Caroline Sarolea het wel verbazingwekkend dat het nog zo lang heeft moeten duren.

De voormalige ministers Winsemius en De Geus prezen het project vorig jaar nog de hemel in. Ook de rest van het zogenaamde adoptieteam Overvecht was zeer enthousiast over het leer/werktraject van ACDelco. De gemeente had het bedrijf toegezegd per 1 mei 2007 zekerheid te geven over de financiering van het project.

Ondanks alle mooie woorden lukte het directeur John Reindertsen niet de beloofde subsidies te krijgen. SP-raadslid Caroline Sarolea besloot het bedrijf te helpen nadat ze in een tijdschrift had gelezen hoeveel moeite hij moest doen. Sarolea stelde schriftelijke vragen aan het college en liet de SP de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

In de stadskrant Ons Utrecht van 25 juli (hier en hier) zei ze het volgende hierover: "Een ondernemer die zijn nek uitsteekt om probleemjongeren te helpen, die veel moeite doet om écht wat te betekenen voor die jongens. Maar die wel hemel en aarde moet bewegen om duidelijkheid te krijgen over subsidie en of het allemaal wel door kan gaan. Dit is een heel concreet project om de problemen in Overvecht, waar zoveel over wordt gepraat, aan te pakken."

Dat het zo lang heeft moeten duren, vindt ze daarom 'verbazingwekkend'. "Dit zijn juist de projecten waar je als stad trots op kan zijn. Als je die als gemeente niet steunt en stimuleert, snap je niet wat werkelijk belangrijk is voor de stad."

Schriftelijke vragen

Donderdag 27 juli 2007 kwamen de antwoorden binnen van het college op de schriftelijke vragen die Caroline Sarolea stelde over de kwestie.

1.Vindt u het acceptabel dat het bedrijf ACDelco, dat samen met ROC/ASA en de gemeente Utrecht een werkleerproject gestart is voor jongeren uit Overvecht, toegezegd is dat ze per 1 mei jl. zekerheid zouden hebben over de financiering [1] van de benodigde begeleiding en voorzieningen, terwijl ze daar medio juli nog steeds op wachten?

Nee als dat het geval zou zijn, zou dit onacceptabel zijn. De financiering is echter al eerder geregeld (Intentieovereenkomst in november 2006 en begroting in januari 2007), deze afspraken hebben hun geldigheid niet verloren. (Het gaat hier overigens niet om Pechtold gelden of subsdieregeling Beroepsonderwijs in Bedrijf. Wel om ROC budget en een gemeentelijke bijdrage (?) en dat is geregeld.)

2.Mag een garagebedrijf dat wegens zijn maatschappelijke betrokkenheid de hemel in geprezen is door twee ministers, alsmede een heel bataljon vertegenwoordigers van overheden, onderwijsinstellingen [2] e.d. erop rekenen dat afspraken worden nagekomen?

Ja.

3.Zo ja, kan en wil de verantwoordelijke wethouder als de wiedeweerga regelen dat alle betrokken (semi-)overheden als een speer de financiering rond maken, zodat de 40 aangemelde jongeren die na de zomer willen starten met een leerwerktraject bij ACDelta, ook daadwerkelijk aan de slag kunnen?

Zie antwoord op vraag 1: de financiering is geregeld voor het gehele jaar 2007. De jongeren kunen na de zomer aan de slag.. Na een gesprek tussen Roc Asa en ACDelco in aanwezigheid van gemeente en VROM, op woendag 18 juli, zijn de gemaakte afspraken voor 2007(her)bevestigd. Het bleek dat de verschillende bedrijfsculturen soms kunnen leiden tot misverstanden over de betekenis van gemaakte afspraken. ROC Asa en Ac Delco werken de plannen voor de verdere toekomst momenteel samen uit.

4.Bent u bereid om deze vragen op de kortst mogelijke termijn te beantwoorden, aangezien bij gebrek aan snelle regeling van de financiering de nieuwe werkleertrajecten per 1 september 2007 dreigen te worden geschrapt?

De nieuwe werkleertrajecten per 1 september kunnen gewoon doorgang vinden; de beantwoording van de vragen heeft zo snel als zomerreces toelaat, plaats gevonden.

Update: donderdag 26 juli toegevoegd schriftelijke vragen en antwoorden college

U bent hier