h

Stenen variant Thorbeckepark aangenomen door de raad

6 juli 2007

Stenen variant Thorbeckepark aangenomen door de raad

Met slechts de tegenstemmen van SP, D66, Burger en Gemeenschap en één lid van Leefbaar Utrecht werd het Stedebouwkundig Programma van Eisen Thorbeckepark gisteren door de gemeenteraad aangenomen. De voetbalclub DHC '04 krijgt hiermee zijn (hoognodige) nieuwe sportcomplex, maar daarnaast voorziet het plan in de bouw van 88 woningen, in 3 blokken van 6 en 7 lagen en een 21 meter hoog voorzieningengebouw van 35x35 meter. Met in dit gebouw onder andere een enorme fitnessruimte van 2100 m2, die verkeer van buiten de wijk zal aantrekken. Een gemiste kans op echt groen Thorbeckepark.

Thorbeckepark
Thorbeckepark

Ondiep en Geuzenwijk zijn geheel grijze gebieden op de kaart van Utrecht, met een zwaar tekort aan groen. Dit was de gelegenheid geweest daar iets aan te doen. Volgens de SP is er veel te 'smal' gekeken naar de kosten en opbrengsten bij dit plan en had bij de uitwerking bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar de bestemming van de Vogelaargelden, voor de 'Prachtwijken'.

De SP steunde vervolgens wel voor een motie van GroenLinks om het nabijgelegen 'Klokkenveld' een meer publieksvriendelijke groene bestemming te geven dan het hondenpoepveld dat het nu is. De motie sprak van 'compensatie', maar dat is eigenlijk te veel eer.

Klokkenveld
Klokkenveld

Hieronder de bijdrage in eerste termijn van Tim Schipper

Voorzitter,

Een stukje tekst van bladzijde 54 van het SPVE. Het gaat daarbij om de inrichting van de Centrale As: ?Door de aanwezigheid van bomen kunnen er minder auto?s worden geparkeerd op de middenberm. Uit voorlopige schattingen blijkt dat niet alle benodigde openbare parkeerplaatsen op de middenberm kunnnen worden gerealiseerd. Hierdoor zal ofwel elders in het park groene ruimte moeten worden opgeofferd?en anders zal het parkeren moeten worden afgewenteld op bestaande straten in de wijk?.

Nog een stukje: De aanwezigheid van bomen zorgt ervoor dat er in de herfst bladeren vallen op de grasmatten van DHC?04?bij kunstgrasvelden kan dit voor veel overlast zorgen.
Conclusie; de mogelijkheid/wenselijkheid van bomen in de centrale as moet nader worden onderzocht.

Die rotbomen toch!

Voorzitter, zonder mijn bijdrage in de commissie over te willen doen: wij vinden dit Stedebouwkundig Programma van Eisen een gemiste kans op een betere groenbalans voor Ondiep en ook de Geuzenwijk. Een volkomen grijs gebied op de kaart van Utrecht, zoals we bij het groenstructuurplan zagen. Je zou ook kunnen overwegen minder auto?s binnen te halen, door bijvoorbeeld de fitness op maat van de wijk zelf ? en dus minder groot ? uit te voeren en/of het aantal woningen te beperken, dan wel te schrappen. Wij steunen dan ook het amendement van D66, dat deze wijzigingen beoogt. Hier wil ik het voor nu even bij laten.

U bent hier