h

Begroting 2008: geld zat, maar worden de mensen er beter van?

26 september 2007

Begroting 2008: geld zat, maar worden de mensen er beter van?

Tim SchipperDoor Tim Schipper

Het geld klotst tegen de plinten in de gemeente Utrecht. Op 24 september presenteerde het college de tweede juichbegroting op rij. Een flinke impuls voor het aanpakken van achterstallig onderhoud, het weerstandsvermogen op orde, uitbreiding en verbetering van de pulieksdienstverlening. Goede zaken en dan hebben we nog niet eens de Vogelaargelden binnen.

Hiermee houdt het juichen wat de SP betreft wel op. Het programma jeugd blinkt uit door vage plannen zonder duidelijke eindverantwoordelijkheid. Steeds meer Utrechters werken buiten de stad en verergeren de filedruk. Utrecht Vernieuwt gaat met meer geld de volgende fase van mislukking in, de leefbaarheidsbudgetten gaan omhoog terwijl ze terecht komen bij steeds minder mensen.

Geld zat

Masterplannen, gebiedsplannen, prestatieafspraken, convenanten, visies. De begroting staat er vol van. Nou kan je slecht werken zonder plan, maar het gaat toch erg veel over de mensen, in plaats van met de mensen. Top-down, met weinig bezieling en veel tegenstrijdigheden. Waarom moet de wijkvereniging ineens zoveel moeite doen om tijdig aan de centen te komen voor het jaarlijkse wijkfeest? Een nieuw winkelcentrum bouwen in een multiculturele wijk, maar waarom is daarin geen ruimte voor de allochtone winkeliers? Behoud van cultuurhistorische waarden als speerpunt, maar wel het Kleine Wijk slopen. Respect voor de monumentale binnenstad, maar wel de gevels volhangen met kolossale reclamedoeken. De kleine ondernemer in de oude stad op papier koesteren, maar wel Corio nog eens 25% winkelmeters extra kado doen. De auto willen weren en tegelijkertijd een mega ?leisure? centrum op het Jaarbeursterrein toestaan. Met een snelweg ernaartoe. Mensen moeten tweeverdienen om het nieuwe huis in Leidsche Rijn te betalen, maar er is nog geen plek om de kinderen goed onder te brengen. Steun voor het urgentieprogramma Randstad, met veel asfalt, maar waarin een uitgewerkt idee over de ontwikkeling van het openbaar vervoer totaal ontbreekt.

Utrecht voor elkaar is nog ver weg als je alleen oog hebt voor het grote.

U bent hier