h

Burgemeestersreferendum: stem met de voeten of stem blanco

27 september 2007

Burgemeestersreferendum: stem met de voeten of stem blanco

De SP Utrecht roept de Utrechtse kiezers op om niet te stemmen of blanco te stemmen tijdens het burgemeestersreferendum van 10 oktober 2007. De partij zal het electoraat niet adviseren thuis te blijven.

Fopspeen

De SP vindt het komend burgemeestersreferendum een fopspeen. Een dure fopspeen, omdat de raadpleging minimaal EUR 845.000 gaat kosten. Verspilling van gemeenschapsgeld dus, dat beter kan worden besteed aan belangrijkere zaken. Wat de SP betreft kan het referendum daarom beter worden afgeblazen, zeker na alle recente commotie.

Tim Schipper, fractievoorzitter: "Utrechters zijn niet zo dom dat ze niet zien dat het referendum een fopspeen is. Het zal ons niet verbazen als velen zullen ?stemmen met de voeten? en vooral niet gaan."

Als u toch gaat stemmen, stem dan blanco. Alleen: blanco stemmen tellen wel mee voor het opkomstpercentage. Als 30% of meer van de kiesgerechtigden heeft gestemd, dan is het referendum geldig. Bij een meerderheid van blanco stemmen, kiest de gemeenteraad de nieuwe burgemeester. Als minder dan 30% komt opdagen, neemt eveneens de raad een besluit over wie de opvolger wordt van Annie Brouwer.

Zie ook:

  • SP-Polletje over burgemeestersreferendum
  • Mitros-directeur het duidelijkst in debat Wolfsen-Pans
  • Referendum met het rode potlood? Nog een ton erbij!
  • Pans gevraagd voor Utrecht, Verdonk voor Rotterdam
  • Burgemeestersreferendum: een citroen voor een miljoen
  • SP kan zich vinden in profielschets nieuwe burgemeester
  • Raad kiest voor referendum nieuwe burgemeester
  • Fopspeen à ?845.000
  • U bent hier