h

Corporaties investeren, maar waar blijven de huurders?

18 september 2007

Corporaties investeren, maar waar blijven de huurders?

Op 17 september kwamen minister Vogelaar en Aedes eindelijk tot een akkoord over de aanpak van achterstandswijken, energiebesparing, nieuwbouw, huurontwikkeling en toezicht op de woningbouwcorporaties. Naast goede afspraken over nieuwbouw en energiebesparing, valt er heel wat af te dingen op het akkoord.

Prachtwijk

Zo worden corporaties die actief zijn in de 40 'prachtwijken', vrijgesteld van investeringsplicht en er wordt vastgelegd dat corporaties private organisaties zijn, waarmee de minister zich als toezichthouder zo min mogelijk moet bemoeien. Geen afspraken over versterking van de huurdersinbreng, geen woord over de salarissen van de corporatiebestuurders.

De huren worden jaarlijks slechts met het inflatiepercentage verhoogd, maar de corporaties mogen gebruik maken van mutaties om de huur extra te verhogen: de zogenaamde huurharmonisatie. Dit zet de deur open voor vergroting van de ongelijke behandeling van huurders in gelijke woningen, met inbegrip van liberalisatie bij mutaties. Het lijkt wel of minister Dekker er nog zit...

Zie voor meer info en de volledige tekst van het akkoord het weblog van Paulus Jansen.

U bent hier