h

Caf SPiritus: SPolumnTim Schipper

22 oktober 2007

Caf SPiritus: SPolumnTim Schipper

_dsc0014.jpg
Tim Schipper aan het woord (foto: Francis van Boxtel)

Ballottage

Jarenlang is mijn vader secretaris geweest van de Spoorweg Voetbal Vereniging Utrecht, nu een van de samenstellende delen van VSC aan de Koningsweg. Behalve secretaris was hij de lastig te omzeilen rechtsback van diverse reserveteams, jeugdleider en trainer en zelfbenoemd eigenaar van allerlei loslopende klusjes. Mijn moeder runde de kantine en zo heb ik in mijn jeugd mogen ervaren wat een vrijwilliger allemaal kan doen voor een vereniging.

Ook in hun tijd kreeg de club te kampen met teruglopende ledenaantallen. De verbastering door de tegenstanders van de afkorting SVVU tot Slechtste Voetballers Van Utrecht zal daar echter slechts zeer ten dele toe hebben bijgedragen.

Des te vreemder was het dan ook dat op een algemene ledenvergadering een van de leden voorstelde dat de club een ballottagecommissie nodig had. Er viel een stilte in de zaal, waarna de voorzitter, een gestudeerd man met een goede baan in het belastingwezen, eens voorzichtig informeerde naar de herkomst van die wens.

?De lagere elftallen hebben altijd slechte intrapballen en moeten de wedstrijdballen zelf oppompen. Daar zou door een ballottagecommissie voor gezorgd moeten worden?, was het antwoord. Let op de lijdende vorm.

Ik wil maar zeggen, de behoefte aan vrijwilligersondersteuning is van alle tijden, al was het maar op het gebied van de Nederlandse Taal.

Mijn vader zou mijn vader niet zijn, als hij de handschoen niet zelf had opgepakt. Niet lang na het voorval was hij bezig een vergeten hoek van de opstallen in te richten tot een volwaardig ballenhok, met pompen, ledervet en een handgeschreven instructie op de muur. Voor de wedstrijdballen timmerde hij een met een slot afsluitbaar gedeelte in elkaar.

Met dat laatste was hij doende toen de voorzitter plotseling de deur opengooide om mijn vader iets dringends te vragen. Uit zijn concentratie gebracht sloeg mijn ouweheer zich dermate stevig met de hamer op zijn duim, dat hij prompt ondersteuning inriep van de hogere machten, al was dat met een terminolgie die zich slecht leent voor herhaling op deze mooie zondag.

Ik wil maar zeggen, de behoefte aan vrijwilligersondersteuning is van alle tijden, al was het maar op het gebied van doe-het-zelven en geloofsbeleving.

Over de overige terreinen komen we vanmiddag te spreken, zonder ballottage vooraf.

U bent hier