h

In gesprek met fractievoorzitter Tim Schipper

2 oktober 2007

In gesprek met fractievoorzitter Tim Schipper

tim1.jpg

Geheel in lijn met het voornemen van de redactie om het bestuur en de fractie aan u voor te stellen, interviewde ons redactielid Ives van Leth de fractievoorzitter Tim Schipper in de leeszaal van het Stadhuis. De foto's zijn gemaakt door Anner van Hardenbroek.

Wie ben je, waar woon je, waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben Tim Schipper, geboren op 23 november 1961 in Hoograven. Na vele omzwervingen door Utrecht woon ik nu weer in Hoograven.

Wat doe je voor werk?

Mijn inkomsten bestaan uit een uitkering, de raadsvergoeding en een hardwerkende vriendin. Ik ben jarenlang tweedelijnhelpdeskmedewerker geweest bij computergiganten KPN en Atis Origin.

Sinds wanneer ben je lid van de SP?

In 1998 ben ik lid geworden.

Heb je altijd op de SP gestemd?

Nee, toen ik net mocht stemmen, was de SP nog niet verkiesbaar en stemde ik op de PSP, de Pacifistische Socialistische Partij die later Groenlinks is geworden.

Waarom ben je lid van de SP?

Uit onvrede over de manier waarop de toenmalige grote partijen in de Tweede Kamer elkaar de bal toespeelden. Hoe de kloof tussen arm en rijk steeds groter dreigde te worden onder het bewind van die partijen.

tim2.jpg

Hoe ben je fractievoorzitter geworden?

Ik ben eerst gevraagd om in het bestuur plaats te nemen in 2002 door Bob Ruers, de toenmalige afdelingsvoorzitter. Ik was al een tijdje actief lid als folderaar, maar toen mijn gehandicapte dochter - waar ik twintig jaar voor heb gezorgd - een gedegen verzorgingshuis toegewezen kreeg, had ik meer tijd en heb ik aangeboden om meer te doen. In 2005 heb ik mij verkiesbaar gesteld voor de fractie en toen Paulus Janssen naar de Tweede Kamer vertrok, heb ik het stokje overgedragen gekregen. Sindsdien ben ik fractievoorzitter.

Wat mag volgens jou het eerste worden aangepakt in deze stad?

De gehele politiek rondom de sloop van woningen en de nieuwbouw die daarop volgt. Er zijn en worden in totaal 9600 sociale huurwoningen gesloopt door de woningcoöperaties. Daarvoor in de plaats komen vaak wat duurdere huurwoningen terug en meestal ook een aantal koopwoningen. Hierdoor worden mensen gewoon uit hun woning gejaagd. Kijk, die woningcoöperaties staan sinds 1993 op eigen benen en moeten nu hun eigen broek op houden. Ze zijn dus uit op winstbejag en onderhoud van oude huizen is nou eenmaal niet sexy.

Maar daar gaat nu toch wat aan gedaan worden door het kabinet?

Bos is inderdaad bezig om een deal te sluiten met die coöperaties waardoor ze verplicht worden tot meer investeringen, dus minder winstbejag. Maar dat gebeurt allemaal top-down en geheel buiten de huurders om. Ik heb daar dus niet veel vertrouwen in.

En verder?

Met de fractie zijn we tegen het vrij spel dat de Jaarbeurs en Hoog Catharijne nu rondom het Stationsgebied in het Masterplan hebben gekregen. In de nieuwe contracten krijgt de vastgoed ontwikkelaar Cório 25% meer recht om winkels te bouwen. Dus van 44.000 vierkante meter naar 55.000 vierkante meter winkel. Daarnaast heeft de Jaarbeurs een nieuw contract waar we voor de rest van ons leven aan vast zitten. Ook komt er waarschijnlijk een vierbaans flyover vanaf de A2 waardoor de mensen zo het winkelcentrum in kunnen rijden. Helaas staan wij als SP hier redelijk alleen in en hobbelen al die plannen achter elkaar de raad door. Wij hebben liever kranen waar water uit komt dan gouden kranen.

tim4.jpg

Wat is volgens jou een goed voorbeeld hoe het ook anders kan? Wat is een succesverhaal gebleken in Utrecht?

Oei, die vraag had ik niet verwacht. (Tim denkt even na) Mag het ook iets zijn dat mogelijk in de toekomst een succesverhaal wordt?

Ja hoor!

Nou, bij de A28 en de Uithof willen ze een zeer uitgebreid Transferium aanleggen. Met een nieuwe tramlijn, busbaan en veel parkeerplaatsen. Dat zou heel erg mooi zijn, want dan worden meteen de parkeerproblemen bij het ziekenhuis opgelost en kunnen mensen vanaf de A28 hun auto parkeren en met de tram of bus de stad in.

Maar is er dan niks dat je te binnen schiet dat al een succesverhaal is?

Ja, voor mij persoonlijk is het laatste stukje functioneel groen in Hoograven bij de Vaartse Rijn een succesverhaal. De dierenweide Rotsoord dreigde volgebouwd te gaan worden, omdat het ingebouwd is tussen industriegebouwen. Het is een rommelgebiedje. Daar is nu nog een vogelopvang en een dierenweide met kinderboerderij en we hebben met de omringende bewoners, samen met de SP, het verdwijnen hiervan weten tegen te houden. Sterker nog, we hebben sinds kort weer geld gekregen voor het aanstellen van een fulltime medewerker daar.

Waar ga je zelf als voorzitter van de fractie aan werken de komende tijd?

Ik ben pas sinds kort voorzitter en daarvoor was ik pas 1,5 jaar raadslid. Daarom wil ik mezelf verbeteren in het politiek handiger worden met minder scrupules. Momenteel zitten we met redelijk (politiek) jonge mensen in de fractie en Mary Mossel is de enige oude rot in het vak. Ik wil mezelf daarom snel inwerken tot volwaardig fractievoorzitter.

U bent hier