h

SP vraagt Total-klanten door te rijden

16 oktober 2007

SP vraagt Total-klanten door te rijden

Total-itair 1

foto's: Francis van Boxtel

De SP voerde gisteren actie bij het Total-tankstation aan de Utrechtseweg in De Bilt. Actievoerders riepen automobilisten op om ergens anders te tanken. Woordvoerder Pieter Koning: ?Total heeft bloed aan zijn handen door de steun die het geeft aan de Burmese junta. Met een boycot kunnen we vanuit Nederland de protesten in Burma steunen.?

De Franse oliemaatschappij TOTAL is verreweg de grootste Europese investeerder in Birma. Het land wordt al 45 jaar bestuurd door een hardvochtige militair regime. Aung San Suu Kyi, Burma?s oppositieleidster, stelt dat TOTAL de grootste supporter is van de dictatuur. Zij heeft een oproep gedaan om niet te investeren in Birma. Haar oproep wordt door de bevolking van Birma breed gesteund.

TOTAL heeft de oproepen van de oppositie in Birma genegeerd en blijft grof verdienen aan de dictatuur. De Europese Unie heeft in oktober 2004 economische sancties ingesteld, maar met één uitzondering. Onder Franse druk is een uitzondering gemaakt voor de olie- en gasindustrie. Total mag dus bloedgeld blijven verdienen in Birma.

Total-itair 2

Regime verdient ongeveer 400 miljoen euro per jaar aan de gasexport van TOTAL. De bijdrage van Total is van zeer groot belang voor de dictators. Total maakt geen enkel aanstalten om te stoppen met de investeringen in de dictatuur. Zelfs niet nu de Burmese bevolking opnieuw door bruut geweld van het militaire regime wordt getroffen.

De oppositie in Birma vraagt om een boycot van producten en bedrijven die grof verdienen aan de dictatuur. Het Birma Centrum Nederland en de SP roepen op om de tankstations van TOTAL voorbij te rijden zolang het bedrijf in Birma investeert en daarmee het militaire regime in het zadel houdt.

Zie ook: Actie SP bij tankstation Total De Bilt

Total-itair 3 total-itair2.JPG

U bent hier