h

Open brief aan Mitros over Kleine Wijk

15 januari 2008

Open brief aan Mitros over Kleine Wijk

Tim SchipperDoor Tim Schipper

Op 9 januari schreef ik in dit blog over de dreigende dakloosheid van de bewoners van het Kleine Wijk en de reactie van PvdA-wethouder Bosch op mijn vragen in de commissie Stedelijke Ontwikkeling. Vandaag gaat er een open brief naar de directie van Mitros, waarin ik aandring op een oplossing. Mede namens Pepijn Zwanenberg van GroenLinks.

Sloop Hoezo?

Directie Mitros
Postbus 8217
3503 RE Utrecht

Geachte heer/mevrouw,

Een aantal huurders uit Het Kleine Wijk heeft bij de rechter bezwaar aangetekend tegen de huuropzegging als gevolg van de naderende sloop van hun woning. Deze zaken dienen rond deze tijd en gaan eventueel nog in hoger beroep.

Naar wij begrepen hebben, wordt aan de huurders, na eventueel verlies van hun zaak, door Mitros geen vervangende woonruimte meer aangeboden, omdat dat reeds gebeurd is in het kader van ?Utrecht Vernieuwt?. Juist vanwege de aangespannen rechtzaken, zijn de bewoners niet ingegaan op de eenmalige aanbieding door Het Vierde Huis.

Het kan toch niet zo zijn dat mensen die van hun recht op bezwaar gebruik maken, juist door de uitoefening van dat recht dakloos worden, ook al ligt de uitspraak van de rechter later in de tijd dan de eenmalige aanbieding van vervangende woonruimte. Wij wijzen u in dit kader op de volgende passages uit het protocol:

Deel C: hardheidsclausule en centrale geschillenregeling onder II.10:
'Dit sociaal projectplan noch deze geschillenregeling kunnen een gang naar de kantonrechter door de huurder in de weg staan'.

Deel B: in het algemeen sociaal plan staat onder II. 2.17 het volgende te lezen:
'Wanneer de huurder voor de ontruimingsfase nog geen woning gevonden heeft, doet de verhuurder eenmalig een aanbod voor een passende woning'.

Door de beide regels hierboven in de verkeerde volgorde te plaatsen, ontneemt Mitros de huurder het materiƫle recht om naar de kantonrechter te gaan. Dit is in strijd met het protocol.

Wij dringen er bij u op aan ook deze huurders na afloop van de rechtsgang alsnog onder dak te helpen. Naast een beroep op de menselijke maat in deze, vragen wij ons ook af of een afsprakenkader als ?Utrecht Vernieuwt? uit kan gaan boven het individuele huurrecht en laten dat momenteel uitzoeken door de Tweede-Kamerfractie van de SP.

We zien uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Tim Schipper
Fractievoorzitter SP Utrecht
Pepijn Zwanenberg
Raadslid GroenLinks

U bent hier