h

Meldpunt Thuiszorg Utrecht geopend

12 februari 2008

Meldpunt Thuiszorg Utrecht geopend

De SP Utrecht wil graag een beter beeld krijgen van de problemen die spelen in de thuiszorg in de gemeente Utrecht. Mensen die thuiszorg krijgen en hun verhaal kwijt willen kunnen bellen met het Meldpunt Thuiszorg Utrecht op (030) 2861184.

Per 1 januari 2008 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Utrecht in de thuiszorg volledig in werking getreden. Na de verplichte aanbesteding heeft de gemeente vijf instellingen geselecteerd die de thuiszorg zijn gaan leveren. Als cliënten eerst van een andere thuiszorginstelling hulp kregen, zullen ze nu voor een van de vijf geselecteerde instellingen moeten kiezen. Voor veel mensen zijn de veranderingen een groot probleem, zo blijkt uit meldingen die de SP al heeft ontvangen.

Vooruitlopend op de aanbesteding was al een verschuiving aan de gang van vaste thuiszorgmedewerkers naar alphahulpen, die voor weinig geld schoonmaakwerk doen. Zij hebben geen CAO en zitten niet in een ziekte- of pensioenregeling. Ze zijn niet opgeleid voor de zorg. Deze ontwikkeling zet zich nu verder door.

Een andere verandering is dat de gemeente voortaan bepaalt of je recht hebt op huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Bij veel cliënten is de indicatie naar beneden bijgesteld. De zorg is verknipt in verschillende functies en de bureaucratie neemt met deze nieuwe wet nog meer toe.

Cliënten die hun verhaal kwijt willen kunnen bellen met het Meldpunt Thuiszorg Utrecht op (030) 2861184. Wij noteren dan uw naam en telefoonnummer en bellen u terug. Ook medewerkers in de thuiszorg kunnen hun ervaringen hier melden. U kunt ook een e-mail sturen naar hulpdienstutrecht@sp.nl

Meldpunt Thuiszorg Utrecht
Telefoon: 030-2861184
E-mail: hulpdienstutrecht@sp.nl

U bent hier