h

Spiritus: Spolumn Tim Schipper

4 februari 2008

Spiritus: Spolumn Tim Schipper

Tussen droom en daad staat de gemeenteraad

Iemand die het beste met me voor heeft, vroeg me laatst of het niet ontzettend zwaar is, met nog maar twee man in de gemeenteraad. Met minder dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid mensen dezelfde hoeveelheid werk doen. Dat zal niet meevallen?

Tsja, wat zal ik er van zeggen? Het valt wel mee eigenlijk. In ieder geval hoeft de fractie niet meer met elkaar in debat over de kernwaarden van de partij. Ik kan jullie zeggen; dat scheelt de wereld in energie en tijd.

Maar eeh, de raad is toch het allerbelangrijkste, daar gebeurt het toch allemaal? Mmm, welk verschil maak je met zijn tweeen, welk verschil maak je met zijn vijven? Als de broeders en zusters van de rode roos niet willen, dan is het in die fraaie zaal gauw over.
Terwijl, als je - desnoods met z?n tweeen - kans ziet een buurt te mobiliseren, de zelfde broeders en zusters niet weten hoe gauw ze moeten volgen. De groenstroken in de stad bebouwen? Het zware vrachtverkeer van een aannemer door Hoograven-Zuid? Collegeplannetjes, gesteund door de PvdA, maar nadat de SP de bewoners in actie bracht, heel gauw afgeschoten. Actions speak louder than words!

Het grote belang van de raad dus. Wel eens een raadsvergadering gevolgd op radio of tv? Beviel het? Die van aanstaande donderdag wordt echt het hoogtepunt van de democratie. Er zal dan een motie worden ingediend om de uitvoering van een eerdere motie af te dwingen, die ging om het uitvoeren van weer een eerdere motie. Cryptisch? Ja! Maar het valt wel mee hoor. Het komt er op neer dat de raad, in twee verschillende samenstellingen, in meerderheid heeft gezegd ?zo moet het?. De PvdA is om mij duistere redenen een andere mening toegedaan. We hebben een PvdA- wethouder en dus?voert het college de motie niet uit.

Het zou spannend kunnen worden, als het CDA zijn grote woorden over deze kwestie gestand doet. Ik zou er alleen mijn geld niet op zetten. Er volgt namelijk nog coalitie-overleg. Wij dit, jullie dat; hebben we allebei wat.

Straks gaan we het hier hebben over de toekomst van Complex 507. Als Bo-Ex niet zorgt voor goed onderhoud van de huizen, dan zullen we ze aanschrijven, zei PvdA-wethouder Bosch van de week. We zullen hem eraan houden. En als ie niet doet wat hij zei, dan dienen we een motie in. Luistert ie dan nog niet, een motie om de motie af te dwingen. Dat zal hem leren! Leve de raad, het hoogste gezag van de stad.

Of organiseren we samen met de bewoners een huurprotest, een barricade van het Bo-Ex paleis? Wat wordt het; de moties in de raad of Actions speak louder han words?

Nee, dat raadswerk valt wel mee dus. Democratie op zijn Utrechts, noemt de PvdA het. Doe mij dan maar democratie op zijn SP?s. Dan gebeurt er nog eens echt wat. En je hebt tijd over om een column te schrijven?

U bent hier