h

SP Utrecht: Aanbesteding bus en tram aanfluiting

17 maart 2008

SP Utrecht: Aanbesteding bus en tram aanfluiting

oldbus.jpg

Busmaatschappij Connexxion heeft de concessie gewonnen voor de bus- en tramdiensten in de regio Utrecht. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) - dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in onze regio - maakte dit met enthousiasme bekend. In het persbericht van 3 maart sprak het BRU over "een zorgvuldige aanbestedingsprocedure".

Nu blijkt echter dat alleen Connexxion zich had ingeschreven op deze concessie van de bus en de tram. Volgens de SP kun je bij slechts één inschrijving onmogelijk spreken van een "zorgvuldige aanbestedingsprocedure". De SP vraagt zich dan ook af waarom het BRU is doorgegaan met de aanbesteding. Dit gaat in tegen het door het BRU omhelsde principe van marktwerking. Dit toont opnieuw aan dat het een illussie is dat marktwerking leidt tot beter openbaar vervoer.

Bovendien maken we ons zorgen over de toekomst van de Spitslijnen. In deze aparte concessie blijkt geen enkele busmaatschappij trek te hebben. Wij zijn daarom bang dat de voorwaarden die het BRU heeft gesteld aan de exploitatie van deze lijnen naar beneden zullen worden bijgesteld.

De SP zal dinsdag 18 maart in de commissie Verkeer en Beheer van de gemeente Utrecht hierover vragen stellen aan wethouder de Weger, die namens de gemeente in het Dagelijks Bestuur van het BRU zit.

U bent hier