h

SP: greep van college in de kas is onverantwoordelijk

12 mei 2008

SP: greep van college in de kas is onverantwoordelijk

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ambitieuze plannen; Vrede van Utrecht, Culturele hoofdstad, waarvoor het in de begroting geen geld gereserveerd heeft. Met behulp van het resultaat over 2007, geld dat de gemeente in 2007 eenmalig heeft overgehouden, wil het college deze feestjes gaan financieren. De SP vindt dat het college zich rijk rekent en lijken in de kast creeert. Bij de behandeling van de Verantwoording en Voorjaarsnota in de raadscommissies presenteert de SP-fractie alternatieve voorstellen.

Bij de zoektocht naar geld is het college naar de mening van de SP te creatief aan de slag gegaan. Zo worden er miljoenen uit de reserves van de verschillende diensten gehaald en zijn nu al bekende problemen naar de toekomst doorgeschoven. Zo is nu al duidelijk dat er na deze collegeperiode onvoldoende geld is voor de onderwijshuisvesting en is er een gat te verwachten in het Actieplan Luchtkwaliteit en het programma Bereikbaarheid. Het college ziet blijkbaar geen noodzaak daar nu al iets aan te doen.

Om de discussie met de andere fracties in de gemeenteraad goed aan te kunnen gaan, heeft de SP alternatieve bestedings- en dekkingsvoorstellen geschreven. Het grootste verschil tussen de
voorstellen van de SP en het college is dat de SP van mening is dat in een jaar dat het financieel wat beter gaat je er juist voor moet zorgen dat de diensten van de gemeente wat vet op de botten houden. Daarnaast waakt de SP er voor dat de gemeente zichzelf opzadelt met problemen door nu éénmalig geld vrij te maken.

De gemeente Utrecht heeft volgens de voorstellen van de SP in 2007 6,5 miljoen minder overgehouden (12,7 miljoen euro i.p.v. 19,2 miljoen euro). Dit heeft natuurlijk gevolgen voor hoe de gemeente dit éénmalig verdiende geld kan uitgeven. Sommige plannen verdienen volgens de SP geen geld, omdat de gemeente het gewoonweg niet heeft. Voor andere plannen is het nog te onduidelijk wat er met het gereserveerde geld gaat gebeuren.

Bovendien wil de SP het geld dat de gemeente heeft verdiend op Stedelijke Ontwikkeling zo inzetten zodat de gemeente weer een directe rol kan spelen in de sociale woningbouw. Aangezien de corporaties zich steeds meer als een "gewone" projectontwikkelaar gaan gedragen, wordt het tijd dat de gemeente deze rol overneemt. Daarnaast wil de SP dat de gemeente geld apart zet voor het masterplan primair onderwijs. Beleid waarvan bekend is dat de gemeente in de toekomst 10-20 miljoen euro tekort komt.

Hieronder de alternatieve voorstellen van de SP-fractie,

Bestedings- en Dekkingsvoorstellen SP

U bent hier