h

BRU, houd je buiten het busconflict!

12 juni 2008

BRU, houd je buiten het busconflict!

buschauffeurs.JPG

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) ? een samenwerkingsverband van de gemeente Utrecht en omliggende gemeenten ? stapt naar de rechter om de staking van de buschauffeurs van Connexxion in de regio Utrecht te breken als de overleggen van vandaag niet leiden tot een beƫindiging van de staking. Hiermee bemoeit het BRU zich met een conflict dat niet het zijne is. Onacceptabel wat de SP betreft.

De buschauffeurs in het streekvervoer voeren al weken actie voor een goede cao. Naast een loonsverhoging van 3,5 procent eisen ze een half procent verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. De cao geldt voor 13.000 werknemers.*

Het conflict sleept zich al maanden voort. Om druk op de ketel te zetten voerden de chauffeurs van eind april tot en met half mei publieksvriendelijke acties. Deze leidden echter niet tot een fatsoenlijk bod van de werkgevers. De chauffeurs zagen zich daarom genoodzaakt om het werk vanaf zondag 1 juni helemaal neer te leggen.

Staken is een grondrecht. Het is het laatste middel dat werknemers hebben om hun eisen voor een fatsoenlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Dat het BRU met een gang naar de rechter de buschauffeurs het staken onmogelijk wil maken en dat de gemeente Utrecht met deze stap akkoord gaat, verbaast de SP dan ook zeer.

SP-raadslid Michel Eggermont: ?Als het BRU zo graag wilt dat het busvervoer wordt hervat, dan dient zij Connexxion aan te sporen om met een goed bod naar de chauffeurs te gaan. Met een gang naar de rechter bemoeit het zich niet alleen met een zaak die niet de zijne is, het lost ook het arbeidsconflict van de chauffeurs met Connexxion niet op.?

*: FNV Bondgenoten, http://www.fnvbondgenoten.nl/ nieuws/actueel/buschauffeurs_in_rest_/

U bent hier