h

Wereldrecord administratieve lasten

3 juni 2008

Wereldrecord administratieve lasten

Radio Kassa besteedde maandag 2 juni aandacht aan woningcorporatie Mitros, die een wereldrecord administratieve lasten vestigde, door voor het terugbetalen van 48 cent servicekosten ?7,50 aan administratieve lasten in rekening te brengen. Het balletje ging aan het rollen nadat SP-lid Emmy van Hoogstraten ermee naar de SP-Hulpdienst stapte.

De huurders van de woningcorporatie Mitros aan de Utrechtse Van Egmondkade kregen begin deze maand goed nieuws: bij de jaarlijkse eindafrekening over de servicekosten voor de verlichting van achterpaden kregen ze ? 0,48 terug van hun huisbaas. Maar helaas: vervolgens bracht Mitros wel ? 7,50 administratiekosten in rekening om de eindafrekening te verzorgen. Resultaat: géén 48 cent retour maar ruim zeven euro bijbetalen.

Volgens mij heeft Mitros hiermee een succesvolle aanval gedaan op het wereldrecord administratieve lasten. Deze bedragen 417% van het te ontvangen bedrag. Overigens hebben ook veel andere huurders vergelijkbare afrekeningen gekregen van Mitros. Hij schat dat er al gauw enkele duizenden huurders zijn die relatief hoge administratieve lasten moeten betalen voor een hele kleine afrekening aan servicekosten.

Een bewoner die protesteerde kreeg te horen dat Mitros de kosten wel in rekening moét brengen, omdat de Huurcommissie een minimum van ? 7,50 aan administratiekosten heeft ingesteld. Dat is slechts de halve waarheid. De Huurcommissies accepteren bij afrekeningen voor servicekosten maximaal 5% administratieve lasten, met een minimum van ?7,50. Vijf procent van ?1,80 is slechts acht cent. Het minimum van ? 7,50 is nooit bedoeld geweest voor dit soort situaties. Een corporatie met gezond verstand zou die 15 cent per maand gewoon in de kale huur stoppen, dan kunnen de administratiekosten helemaal vervallen.

Beluister hier de uitzending.

Ik inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Vogelaar. En het lijkt er dus op dat het ?naming & shaming? snel effect heeft: Mitros is opeens best bereid om te stoppen met deze krankzinnige praktijk, mits de minister daar toestemming voor geeft. Mitros, neem van mij aan: dat doet ze, anders krijgt ze een nog groter probleem met de Kamer dan ze nu al heeft.

U bent hier