h

Behoud de Veemarkt voor Utrecht

9 juli 2008

Behoud de Veemarkt voor Utrecht

Utrecht moet trots zijn op de Veemarkt en deze behouden voor de stad, in plaats van de gebruikers te schofferen en eerder gemaakte afspraken te schenden. De stad heeft een plek nodig waar een veelheid aan laagdrempelige activiteiten plaats kan vinden en waar Europa's grootste automarkt een plek heeft. Behoud ook de werkgelegenheid die de Veemarkt de stad en regio biedt. Dat was de inzet van de SP, in een zeer goed bezocht debat tijdens de commissie Verkeer en Beheer op 8 juli.

Met het besluit de Veemarkt de nek om te draaien, schendt het college van B&W bovendien een raadsbesluit uit 2005; zoek een nieuwe lokatie voor de Veemarkt. In eerste instantie dacht het college het besluit door te drukken door een informatiebriefje aan de raad. Die stak daar een stokje voor en dwong hernieuwde raadsbehandeling in september af.

Veemarkt

De gemeente zit in de maag met de uitstraling van onder meer de automarkt. Die draagt niet bij aan de zo innig gewenste window dressing van de stad en trekt vooral 'armoedzaaiers' aan uit Oost Europa, aldus een bijlage bij de achtergrondinformatie die de raad mocht ontvangen.

Diverse evenementen hebben een plek op het Veemarktterrein. Toegankelijk voor mensen met een kleine beurs en daar zijn er behoorlijk wat van in Utrecht en omgeving. Ook die evenementen zullen uit de stad verdwijnen. Voor de SP onbestaanbaar. Voor coalitiepartijen GroenLinks en PvdA echter geen enkel bezwaar, als er maar zachtjes gemasseerd wordt.

Voor de coalitie was het ook geen bezwaar dat de werkgelegenheid voor zo'n 500 man door dit collegebesluit rechtstreeks wordt bedreigd. Voor het college zelf ook niet. Wethouder Spit van economische zaken schitterde door afwezigheid.

Voornaamste argument voor het college is het 'verdienend vermogen' van de Veemarktlokatie, als daar woningen worden gebouwd. Dat dit een zeer dubieuze rekensom is, heeft de SP bij het vorige raadsbesluit in 2005 al aangetoond.

We zullen doen wat we kunnen om dit onzalige besluit van het college van tafel te krijgen.

U bent hier