h

Het andere verdomhoekje van Utrecht

7 juli 2008

Het andere verdomhoekje van Utrecht

Tim SchipperDoor Tim Schipper

De Majellaknoop is de laatste tijd flink in het nieuws. De geplande reconstructie van het verkeersplein is op last van de rechter stilgelegd. Veel aandacht is er voor de effecten die het toenemende verkeer heeft op lucht en geluid in Oog in Al. Het lijkt soms wel of er bij het verkeersplein zelf geen mensen wonen.

Utrecht kent een officiƫel Verdomhoekje, maar het Thomas a Kepiscomplex mag die naam onderhand ook wel dragen. In het midden van de jaren ?80 werden de badkamers in het complex aangepakt. Dat was meteen de laatste verbetering die de woningen hebben ondergaan. Er is geen dubbel glas, tocht en vochtproblemen zijn vrijwel standaard. De bergingen onder de flats zijn onbruikbaar door wateroverlast. Maar boven alles is er toch de zorg bij de bewoners over hun gezondheid, vanwege de enorme stank en herrie waarin ze dagelijks moeten verkeren.

Het complex maakt onderdeel uit van het eerste DUO-akkoord uit 2001. De toekomst is sloop. Ruim 80% van de bewoners wil ook graag weg, juist vanwege alle problemen. Inmiddels 7 jaar later is er nog geen concreet plan. Dat heeft alles te maken met de vraag of er wel weer woningen terugkomen op die plek, omdat er zeer kostbare maatregelen nodig zijn om aan de lucht en geluidnormen te voldoen. En wie wil er wonen?

Het lijkt er sterk op dat woningbouwcorporatie Mitros het zelf ook niet weet. Bijkomend probleem is dat er volgens Mitros in de wijk West (het DUO-zoekgebied) onvoldoende woningen beschikbaar zijn om de mensen van het Thomas a Kempisplantsoen te herhuisvesten. De bewonerscommissie heeft tot nu toe tevergeefs aangedrongen op die duidelijkheid.

Ik heb namens de SP zelf ook maar vragen gesteld aan Mitros. Ik ben benieuwd naar de antwoorden. Wordt vervolgd.

U bent hier