h

Inspirerende Themadag Integratie

9 juli 2008

Inspirerende Themadag Integratie

Samen met Tweede-Kamerleden Sadet Karabulut en Paulus Jansen en raadslid Anny Koenders bogen zo'n twintig SP-leden samen met de migrantenwerkgroep zich vorige week over de integratieproblematiek van Utrecht. Sadet Karabulut ging met de aanwezigen in gesprek over de SP-visie op integratie. Daarbij maakte ze allereerst korte metten met het maatschappelijk debat: voer een integratiedebat, geen islamdebat.

Daar waar Wilders de Islam als bron van alle kwaad ziet, en de PvdA - bij monde van Vogelaar, Cohen en Marcouch - denkt een smeermiddel gevonden te hebben met islamlessen op zwarte scholen en het feitelijk subsidiƫren van segregatie, moet de SP zich richten op onder andere het aanpakken van de onderwijssegregatie, het bevorderen van gemengde wijken en effectievere inburgeringscursussen. Concrete oplossingen zoeken dus voor concrete problemen.

Over het idee van islamlessen op openbare scholen ontstond veel discussie. Niet iedereen had moeite met die gedachte, zolang ook in andere religies wordt onderwezen.

Inburgeren in Utrecht

Voorheen gaven de ROC's in Nederland het taalonderwijs. Sinds de wet van voormalig minister voor Integratiezaken Rita Verdonk in werking is getreden, kunnen marktpartijen meedingen naar de concessie van een gemeente. Zo geeft een Amsterdams bedrijf inburgeringscursussen in Utrecht. De oude docenten zijn door dat bedrijf weer overgenomen, maar wel voor 30 procent minder loon. Maar het grootste probleem is dat sinds de nieuwe wet in veel steden waaronder Utrecht de lokalen vaak leeg staan terwijl mensen popelen voor een cursus.

Gemengde wijken ideaal?

Dat wijken het beste gemengd kunnen zijn, daar zijn de aanwezigen het over eens. Of dat met zachte of met hardere hand moet, daarover wordt verschillend gedacht. Over de zogenaamde leefstijlwoningen - waarvoor onder andere een inkomenstoets geldt - is niet iedereen het eens. Wel wordt de formule sloop/nieuwbouw afgedaan als middel voor spreiding. Een bonus op de inschrijfduur voor wie een eenzijdig samengestelde wijk wil verrijken met een afwijkend gezicht, kan wel op steun rekenen.

U bent hier