h

Coalitie draait Veemarkt-complex de nek om

5 september 2008

Coalitie draait Veemarkt-complex de nek om

500 Banen, een goedkope locatie voor kleinschalige evenementen, een internationaal positief imago, een zichzelf bedruipende organisatie, het was allemaal voor de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie niet genoeg om het Veemarkt-complex voor Utrecht én Nederland te behouden. De auto- en veehandel en de organisatoren van kleinschalige evenementen moeten in 2011 wijken voor 500 woningen.

Het Veemarkt-terrein in de wijk Noordoost met zijn lage huurprijzen is al decennia een geliefde locatie voor ondernemers en organisatoren van evenementen die elders in de regio geen onderkomen kunnen vinden voor een betaalbare prijs. Een aanwinst voor onze stad wat de SP, Leefbaar Utrecht, D66, VVD en Burger en Gemeenschap betreft. Daarnaast bedruipt het complex zichzelf volledig. Het kost de gemeente geen cent, sterker nog, ze maakt er jaarlijks meer dan een miljoen euro winst op. Ook brengt het complex voor meer dan 500 mensen brood op de plank in een economische sector die ook in Utrecht steeds kleiner wordt. De locatie wordt internationaal geroemd in de autohandel.

In het kader van Groen voor Poen besloot de gemeenteraad in september 2005 naar een alternatieve locatie te zoeken voor de Veemarkt om plaats te kunnen maken voor woningbouw. Dat vond de SP prima, zolang de Veemarkt voor de stad behouden blijft. Plechtig beloofde het college te zoeken naar een geschikte locatie. Daar slaagde het alleen niet in, waardoor voor de SP de hele zaak klaar was. Geen verhuizing mogelijk? Dan geen woningbouw.

De PvdA en GroenLinks zijn echter gebrand op het verdwijnen van de Veemarkt om plaats te maken voor 500 nieuwe woningen, waarvan 200 in de sociale sector. Deze partijen menen namelijk veel waarde te hechten aan het aantal sociale woningen in de wijken Oost en Noordoost dat volgens hen te laag is. Opmerkelijk, omdat deze partijen tegelijk van harte meewerken aan het uitvoeren van het stadsvernieuwingsproject DUO, waardoor netto 6000 betaalbare sociale woningen in de gemeente Utrecht zullen verdwijnen. Een opmerking van SP-woordvoerder Michel Eggermont hierover wees PvdA-woordvoerder Karin Monnik van de hand omdat "dat een heel andere discussie is".

Als doekje voor het bloeden diende de coalitiepartijen nog een boterzachte motie in om het college te doen beloven de ondernemers zoveel mogelijk te begeleiden in het vinden van een nieuwe locatie. Garanties wensten ze echter niet van het college. Is de motie daarmee een papieren tijger? Om de woorden van CU-woordvoerder Wim Rietkerk te gebruiken: de ene belofte is de andere niet. Lof voor deze oprechte eerlijkheid. Helaas kopen de handelaren er niets voor. Na tweeënhalf jaar onzekerheid gaan ze wederom een periode van onduidelijkheid tegemoet. De gemeente kan in ieder geval rekenen op fikse schadeclaims.

U bent hier