h

Angst voor blauwe zone nekt burgerinitiatief

10 oktober 2008

Angst voor blauwe zone nekt burgerinitiatief

Het enthousiaste voorstel van een groep bewoners uit de Rivierenwijk om in hun wijk te experimenteren met een blauwe zone is gisteren gestrand in de gemeenteraad. Een gemiste kans om burger en politiek dichter tot elkaar te brengen, aldus de SP.

De initiatiefnemers hadden graag gezien dat in hun buurt de werking van de blauwe zone met een experiment op de proef werd gesteld. Het comité haalde daarom meer dan 700 handtekeningen van buurtbewoners op om het initiatief op de politiek agenda te krijgen. Alleen daarom al verdiende het volgens de SP de kans om zichzelf in de praktijk te bewijzen. Een motie van SP, D66 en Leefbaar Utrecht om de pilot in ieder geval een half jaar de kans te geven, werd eveneens afgewezen.

Vooral de PvdA en GroenLinks zijn bang voor precedentwerking, dat - volgens hen - het staande parkeerbeleid in gevaar zal brengen. De gemeente bekostigt namelijk een aantal projecten met de opbrengsten van het betaald parkeren. Wanneer dit burgerinitiatief zou slagen, zouden andere inwoners van de stad wel eens op hetzelfde idee kunnen komen. En daarmee vormde het initiatief een bedreiging voor de lucratieve melkkoe.


De initiatiefnemers van 'Een blauwe zone voor Rivierenwijk' poseren voor het Stadhuis

De SP is van mening dat het betaald parkeren in Utrecht zichzelf dient te bekostigen en niet gebruikt mag worden om andere projecten mee te financieren. Dat de gemeente echter keer op keer aantoont koste wat kost op zoveel mogelijk plekken betaald parkeren in te willen voeren, heeft de geschiedenis ons geleerd. Ook presteerde verkeerswethouder De Weger het om vóór de formele besluitvorming de initiatiefnemers te schofferen door borden te plaatsen met de mededeling dat per 1 november in hun buurt betaald parkeren gaat gelden.

De initiatiefnemers - verontwaardigd over het gebrek aan debat - deelden na afloop blauwe krijtjes uit aan de raadsleden om de 'blauwe zone' voor het Stadhuis mee te helpen inkleuren.

U bent hier