h

Kanaleneiland Noord: GroenLinks zwicht voor powerplay PvdA

26 februari 2009

Kanaleneiland Noord: GroenLinks zwicht voor powerplay PvdA

Alle zware woorden vooraf te spijt, een uurtje voor de raadsvergadering knikten de knieën van GroenLinks onder de toorn van de PvdA en koos men voor het voortbestaan van de Heilige Coalitie, in plaats van voor de buurtbewoners van het 'noordkwadrant', het gebied tussen Van Heuven Goedhartlaan en Attleeplantsoen.

Sloop?

Een waterig amendement in plaats van een duidelijke keuze voor renovatie van de slecht onderhouden Mitrosflats was het resultaat. "Een test voor de democratie", noemde een van de buurtbewoners de raadsbespreking van het gebiedsplan Kanaleneiland Noord. Zo'n 80% van de bewoners had getekend voor het door de bewonerscommissie opgestelde 9-puntenplan en de keuze voor renovatie.

Desondanks stemde de coalitie in met de sloopplannen van alle Mitrosflats tussen van Heuven Goedhartlaan en Attleeplantsoen. Is het daarmee gebakken? Nee, nu begint het pas. De bewoners hebben het laatste woord, als de draagvlakmetingen volgen over de sloopplannen. Dan zal wederom blijken dat sloop hun keuze niet is en is er alleen een hoop tijd verloren gegaan. Tijd die je goed had kunnen gebruiken om de alternatieven van de bewoners uit te werken. De SP diende een amendement in met deze strekking en liet daar hoofdelijke stemming op plaatsvinden, zodat ieder raadslid afzonderlijk het vetrouwen in de bewoners kon uitspreken.Of niet.

Vooraf had GroenLinks nog in diverse media laten optekenen tegen het gebiedsplan te zullen stemmen, maar toen het erop aankwam golden de eerdere argumenten niet meer en liet men de bewoners barsten. Ook de PvdA had het flink verbruid met zijn powerplay om GroenLinks binnenboord te houden.

Voor u, over u en zonder u, in naam van de Heilige Coalitie. Tot zover de test voor de democratie. Die heeft verloren.

U bent hier