h

?Wees blij dat u berhaupt hulp krijgt?

12 februari 2009

?Wees blij dat u berhaupt hulp krijgt?

SP Utrecht heeft vandaag haar zwartboek ?Wees blij dat u überhaupt hulp krijgt? aangeboden aan de wethouder Cees van Eijk en de commissie Mens & Samenleving.
De conclusies zijn niet mals. Sinds de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is de kwaliteit van de zorg voor veel mensen achteruitgegaan. Veel mensen zijn hun vaste hulp kwijtgeraakt en er gaat veel fout in de administratie en het oplossen van klachten.
In het zwartboek staat niet alleen opgeschreven wat er misgaat, maar er worden ook aanbevelingen gedaan. Onder andere voor een onafhankelijke, laagdrempelige klachtenraad. Bovendien zou het tarief voor de thuiszorg hoog genoeg moeten zijn om er vaste krachten voor in dienst te nemen.
De SP Utrecht is blij dat er veel thuiszorgmedewerkers zijn die zich inzetten voor goede hulp aan hun cliënten. De gemeente moet het mogelijk maken dat deze mensen behoorlijk betaald worden volgens CAO-loon en zonder alfahulpconstructie.

De wethouder gaf aan blij te zijn met het stuk omdat alleen ervaringen ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van zorg omhoog kan gaan. Hij heeft toegezegd een reactie te geven op het rapport. De SP Utrecht verwacht meer concrete actie van de wethouder en zal een vinger aan de pols blijven houden.
Mensen met klachten kunnen nog steeds terecht bij het Meldpunt Thuiszorg Utrecht van de SP. Telefonisch bereikbaar op 030 2861184 of per e-mail hulpdienstutrecht@sp.nl

Het zwartboek als pdf

U bent hier