h

Een Avondje ALU

20 april 2009

Een Avondje ALU

SP-fractiemedewerker Kees van der Graaf bezocht een paar inspraakavonden van de gemeente, over het Actieplan Luchtkwaliteit (ALU). Hieronder zijn bevindingen...

Mensen komen hoopvol naar de inspraakavonden, met de gedachte dat er werkelijk inspraak is. Mijn ervaring met de diverse inspraakavonden van het ALU in Hoograven, Oog in Al en Noord-West is dat mensen teleurgesteld en heel boos naar huis gaan. Er wordt gezegd, dat de opmerkingen van de mensen worden meegenomen, maar waar de mensen voor komen, is inspraak. Mensen mogen niet kiezen, omdat de ALU maatregelen al meer of minder vast blijken te staan.

In plaats dat Utrecht schoner wordt, wordt Utrecht steeds vuiler en vuiler. Utrecht dreigt de ongezondste stad van Nederland en misschien zelfs van Europa te worden. Oorzaak: vanuit alle wijken moet HC (Corio) bereikbaar blijven met de auto. Indien deze visie gehandhaafd blijft, wordt de stad Utrecht onleefbaar door stank, vuil en lawaai. Dat willen we toch niet als inwoners van Utrecht.

Degene die de knips en de sectoren hebben ontdekt, weten ook dat deze maar zeer beperkt helpen, als ze al helpen. De mensen gaan toch van A naar Belabberd Utrecht. Het begint er verdacht veel op te lijken dat het toenmalige B&W een deal heeft gesloten met de eigenaar van HC. Nog een groter HC brengt nog meer verkeer in de binnenstad, dus nog meer vervuiling. Dat kan en mag de bedoeling niet zijn.

Het centrum van Utrecht heeft meer parkeergarages dan in het centrum van Berlijn. Dat zegt toch iets.

Mensen in Hoograven (Goylaan), Oog in Al (PHL-lanen) Noord-West (spoorlijnen verdubbeld, herrie en vervuiling van de A2), St Josephlaan, Marnixlaan worden extra hard getroffen door lawaai, vervuiling en stank.
Goed openbaar vervoer is in Utrecht een vereiste, maar ook dat moet zonodig allemaal naar het Centraal Station, de vervuilendste plek in Utrecht? Maar een visie over het OV lees ik niet in het ALU, of het staat er heel vaag. Fietspaden worden misschien, eventueel aangelegd. Zeker is dat niet, zo werd er op de avond in Noord-West door de adviseurs gezegd.

Problemen met de luchtkwaliteit en lawaaioverlast los je met het ALU niet op. Alleen het ALU uitvoeren is slecht voor Utrecht. Ik vind het te triest voor woorden dat B&W zich blind staren op het ALU en niet de gevolgen van de ALU in de diverse wijken wil zien.

Kees van der Graaf

U bent hier