h

wonderbaarlijke genezingen klanten thuiszorg

27 augustus 2009

wonderbaarlijke genezingen klanten thuiszorg

Het type thuiszorg die mensen krijgen is drastisch aan het veranderen, zo blijkt uit cijfers die door de SP Utrecht zijn achterhaald. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor hoger gekwalificeerde hulp gehalveerd. Het lijkt er daarmee sterk op dat de gemeente actief de zorg afknijpt ten behoeve van de gemeentekas.

In de thuiszorg zijn twee hoofdtypen: de Huishoudelijke Hulp (HH 1) en de HH2. HH1 is puur hulp bij huishouden, er komt om de zoveel tijd iemand om te helpen met de huishouding. HH2 is voor mensen die niet meer in staat zijn om zelf de regie in het huis te voeren.

Tot 2007 kreeg in Utrecht 70% HH2. Daarna kreeg echter de gemeente het heft in handen in de thuiszorg. Sindsdien is het soort thuiszorg dat mensen krijgen drastisch veranderd. Bij Aveant, de grootste thuiszorgaanbieder van de stad, is het percentage HH2 gedaald naar 53% in januari 2009 en zelfs 37% in juni.

Tim Schipper, fractievoorzitter SP: ?Dit kan natuurlijk nooit alleen komen doordat mensen opeens minder zorg nodig hebben. Dit blijkt ook wel uit de klachten die de SP krijgt van bewoners uit de stad. Er is een groep mensen die niet voor zichzelf kan zorgen, en nu wel is geïndiceerd voor HH1, dit heeft tot gevolg dat mensen in hun eigen huis vervuilen.?

De SP vindt deze ontwikkeling onacceptabel en heeft de wethouder met schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.

U bent hier