h

Schriftelijke vragen SP over woningbouwbeleid

11 september 2009

Schriftelijke vragen SP over woningbouwbeleid

Schriftelijke vragen T.W. Schipper (SP) over de situatie op de Utrechtse sociale woningmarkt

De SP heeft grote zorgen over de ontwikkelingen op de Utrechtse huurwoningmarkt. Door de recessie zijn ontwikkelaars terughoudend met investeringen in risicovolle projecten, waardoor voorgenomen projecten worden teruggetrokken of voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar ook zonder deze conjuncturele oorzaak is de situatie op de Utrechtse woningmarkt zeer zorgelijk. Wachttijden voor een sociale huurwoning lopen steeds hoger op. De wachtlijst wordt in toenemende mate gevuld door urgenten uit sloop / nieuwbouw, waardoor reguliere woningzoekenden met een lange inschrijftijd vaker achter het net vissen. Experimenten als het labelen van woningen leiden slechts tot nog minder slaagkans voor reguliere woningzoekenden, met een inkomen net boven het minimum tot modaal. Uit de analyse in de Woonvisie kwam naar voren dat het gat tussen sociale huur en koop voor de meeste mensen te groot is.

De overige gemeentes binnen het BRU komen de afspraken over hun aandeel sociale woningbouw niet na en deze afspraken zijn ook niet af te dwingen.

De SP heeft de volgende vragen naar aanleiding hiervan:

1.Hoe kijkt het college aan tegen de huidige situatie op de sociale woningmarkt, met name als het gaat om wachttijden voor de sociale huur en het gat dat bestaat tussen sociale huur en zogenaamde goedkope koop?
2.Deelt het college de analyse van de SP dat deze zorgelijke situatie op de sociale woningmarkt niet alleen is ontstaan direct ten gevolge van de economische recessie en dus ook niet binnen afzienbare tijd zal zijn opgelost?
3.Deelt u de conclusie van de SP dat in dit klimaat alles in het werk moet worden gesteld om de bestaande sociale voorraad minimaal op peil te houden, dan wel uit te breiden en dus het sloopbeleid uit ?Utrecht Vernieuwt? te herzien?
4.Zo ja, is het college bereid of voornemens dat te doen?
5.Hoe kijkt het college aan tegen de conclusie van de SP dat in de naaste toekomst flink moet worden ingezet op renovatie en verbetering van de bestaande sociale voorraad, door bijvoorbeeld grootschalige isolatie?
6.Zijn er in Utrecht voorbeelden van sloop-nieuwbouwprojecten uit DUO / Utrecht Vernieuwt, waar onzekerheid is over het al dan niet doorgaan ervan, als gevolg van de hierboven beschreven ontwikkelingen?
7.Zo ja, welke projecten en welke maatregelen is het college van plan te nemen om de betrokken woningen voor langere tijd te behouden?
8.Zo ja, wanneer worden / zijn de betrokken bewoners hierover ingelicht?

T.W. Schipper
SP

U bent hier