h

SP wil gemeenteplan voor noodopvang kamerhuur

16 september 2009

SP wil gemeenteplan voor noodopvang kamerhuur

De SP in Utrecht wil dat de gemeente met een plan komt voor noodopvang voor kamerbewoners, als panden bij controles brandonveilig blijken zijn of illegaal verhuurd. De kosten van noodopvang moeten door de foute verhuurders worden betaald. De SP wil de noodopvang op de gemeenteraad van 17 september bespreken.

wilhelminalaan

Op 12 september zette de gemeente Utrecht 93 studenten uit het pand Wilhelminalaan 7-9 vanwege brandonveiligheid en omdat de vergunningen van de verhuurder niet klopten. Naar aanleiding van de onrust daarover controleert de gemeente nu ook andere panden waar kamers worden verhuurd op brandveiligheid en vergunningen. Volgens SP gemeenteraadslid Chris Baerveldt is dat volkomen terecht: ?Ik ben blij dat er gecontroleerd wordt, want in sommige panden is het echt veel te gevaarlijk?. Maar er moet daarna ook noodopvang zijn.

De SP wil voorkomen dat bewoners van afgekeurde panden op straat gezet worden zonder opvang. Het is tenslotte niet de schuld van de bewoners. De gemeente is bang dat slechte praktijken van verhuurders beloond worden als ze kamerbewoners helpen aan vervangende woonruimte. Volgens Baerveldt loopt de gemeente dan weg van haar verantwoordelijkheid: ?Je kunt best wel noodopvang bieden zonder dat verhuurders daar misbruik van gaan maken. Laat de gemeente en de SSH en andere woningbouwcorporaties de rekening voor vervangende woonruime maar leggen bij de foute verhuurders. En je kunt me niet vertellen dat er met zoveel sloop in de stad niet ergens ruimte is waar kamerbewoners een paar maanden noodopvang kunnen krijgen.?

Volgens Baerveldt wordt het tijd dat de gemeente eens doorpakt op het onverantwoorde gedrag van huisjesmelkers. Rood, de jongeren in de SP, is al langer aan de slag met huisjesmelkers, met supermelker Chang als bekendste voorbeeld, en heeft sinds kort het meldpunt www.melkpunt.nl geopend. Baerveldt: ?Het is toch te gek dat je als je als kamerbewoner probeert slechte praktijken aan te pakken en dan als dank door de gemeente op straat gezet wordt. De gemeente moet niet alleen met woorden maar ook met daden duidelijk laten zien aan welke kant ze staat.?

Contact:

c.baerveldt@utrecht.nl

U bent hier