h

"Nieuw Actieplan Luchtkwaliteit": Struisvogelpolitiek

10 oktober 2009

"Nieuw Actieplan Luchtkwaliteit": Struisvogelpolitiek

"On-ge-lo-fe-lijk", Michel Eggermont's eerste reactie na het zien van het "nieuwe actieplan luchtkwaliteit". Michel Eggermont is de SP-woordvoerder op het dossier luchtkwaliteit. "De gemeente heeft zes maanden de tijd genomen om opnieuw dikke stapels papier te produceren, maar het onderzoek waarbij de uitkomst uit de modellen wordt getoetst aan de realiteit wordt achterwege gelaten. Ze zien het niet, of ze willen niet zien dat in grote delen van de stad wantrouwen heerst. Wát een arrogantie! Kennelijk wordt er gedacht, we hebben een meerderheid in de gemeenteraad, we drukken het er wel doorheen."

Er bestaat grote twijfel of de gebruikte gegevens uit het verkeersmodel wel kloppen. Vooral ook omdat met deze gegevens de door Buro Blauw gemeten luchtkwaliteit niet zijn te verklaren. Daarom is een onderzoek waarin het verkeersmodel wordt getoetst aan de realiteit essentieel.

Zo'n onderzoek is erg eenvoudig. Laat het verkeersmodel de verkeersstromen in 2008 "voorspellen" en vergelijk de uitkomsten met tellingen van stoplichten en flitspalen over 2008.

Precies zo'n onderzoek is achterwege gelaten. Het VVD-CDA-CU-PvdA college sluit zijn ogen voor de grote bezorgdheid die er in de stad heerst over de gevolgen van het ALU.

Grote bezorgdheid omdat de plannen er voor zorgen dat er méér verkeer komt op de Graadt van Roggenweg, Beneluxlaan, Europalaan, Overste den Oudenlaan, Van Zijstweg, Croeselaan, Vondellaan, Albatrosstraat, Waterlinieweg, 't Goylaan, Socrateslaan, Cartesiusweg, St.-Josephlaan, Marnixlaan, Lessinglaan, Albert Schweitzerdreef, Royaards van den Hamkade en de Laan van Chartroise. Dit extra verkeer wordt veroorzaakt omdat mensen gedwongen worden om te rijden en zo extra kilometers te maken, en door de aanleg van de spoorlaan.

Op al deze straten zal daardoor de luchtvervuiling verergeren. Dat is voor de SP onacceptabel en het verzet van bewonersgroepen tegen deze gevolgen zullen we dan ook van harte ondersteunen.

In de gemeenteraad zal de SP blijven eisen dat er daadwerkelijk getoetst gaat worden aan de realiteit. Want een discussie over dit plan zonder deze toetsing is geklets in de ruimte.

U bent hier