Raadsvragen SP n.a.v. AD-artikel "Lucht viezer dan vies"
Raadsvragen SP n.a.v. AD-artikel "Lucht viezer dan vies"
Naar aanleiding van het AD-artikel "Lucht viezer dan vies" van afgelopen zaterdag, het rapport "Stop het Schoonrekenen" van de SP-fractie en de aankondiging van het college om op 6 oktober een besluit te nemen over het raadsvoorstel Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht stelde Michel Eggermont, namens de SP-fractie, tijdens de raadsvergadering de volgende mondelinge vragen:
- Heeft u kennis genomen van het artikel "Lucht viezer dan vies" in het AD en van het rapport "stop het schoonrekenen" van mijn fractie?
- Wordt er in het voorliggende collegebesluit extra maatregelen getroffen in verband met de situatie op het busstation?
- Worden de aanbevelingen van het rapport "stop het schoonrekenen" integraal overgenomen in het voorliggende collegebesluit?
Namens het college beantwoorde wethouder Bosch (PvdA) de vragen kortweg alsvolgt:
- Ja,
- Neen,
- Neen, maar de aanbeveling over een eenvoudig fijnmazig meetnet nemen we wel over.
Eerst het goede nieuws. Tot nu toe was het volstrekt onduidelijk hoe het college de motie over het instellen van een Utrechts meetnet, uit januari 2009, zou uitvoeren. In de toezegging stond tot nu toe: "Een van de doelen van dit meetnet is juridisch, het onderbouwen van de modelberekeningen met behulp van gevalideerde metingen en aldus aantonen dat aan de grenswaarden wordt voldaan." De nadruk lag dus op het juridische, waardoor slechts een paar zeer dure meetstations kunnen worden ingericht. Een eenvoudig fijnmazig meetnet betekent dat de nadruk komt te liggen op wetenschappelijk onderzoek. Of de wethouder hierin nu een draai heeft gemaakt is de vraag, maar hoop doet leven.
Verder is het puur slecht nieuws.
Uit de beantwoording van wethouder Bosch (PvdA) blijkt dat het college, ook bij het nieuwe plan, geen extra maatregelen treft voor het busstation, terwijl daar de luchtkwaliteit 2,5 keer boven de toegestane jaarnorm zit, waardoor zelfs kortstondige blootstelling tot verhoogd risico kan lijden.
Ondanks dat wetenschappelijk is aangetoond dat de verschillen tussen de metingen door Buro Blauw en de berekeningen niet op toeval kunnen berusten, blijft wethouder Bosch (PvdA) ontkennen dat er iets mis is met de invoergegevens van de gemeente.
De gemeente kiest dus voor de strategie: kop in het zand.
Met deze strategie hebben de bewoners van de stad geen garantie op schone lucht. Druk van buiten de gemeenteraad zal moeten worden opgevoerd om dit te keren. Anders zal er nooit een plan komen waarin de focus ligt op de gezondheid van de Utrechters in plaats van op een juridische schijnwerkelijkheid
- Zie ook:
- Verkeer en Mobiliteit