h

Bewoners Utrecht: "Schone lucht voor alle wijken!"

4 november 2009

Bewoners Utrecht: "Schone lucht voor alle wijken!"

Op dinsdagavond werd er een raadsinformatieavond gehouden door de gemeente Utrecht over het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU).

Bewoners uit de hele stad mochten inspreken over dit plan van de gemeente en aangeven wat voor hen de gevolgen zijn. Meer dan 20 mensen kwamen om  namens verschillende belangengroepen en wijkgroepen uit de gehele stad in te spreken over het ALU. Zij waren het over een ding eens: dit plan is onacceptabel, slecht voor de gezondheid en slecht voor de leefbaarheid van de stad.

raadsinfoavond-alu1

De bewoners stellen dat het ALU niet zorgt voor afname van het verkeer, maar het juist verergert, dat de "knips" tussen de wijken het sluipverkeer alleen maar in de hand werken en er daardoor meer verkeer door de wijken komt, dat er nog steeds niet objectief gemeten wordt, dat er te weinig op openbaar vervoer wordt ingezet en dat ze schone lucht willen voor alle wijken. Zodat het eindelijk gezond, leefbaar en prettig wordt om te wonen.

De SP is het van harte met hen eens en hoopt dus ook dat dit plan van tafel gaat. Dat er dan, aan de hand van werkelijke metingen en niet van berekeningen, een nieuw plan komt. De SP stelt namelijk dat dit college de lucht op papier schoon rekent. Er moet dus een nieuw plan komen, dat rekening houdt met de gezondheid van de Utrechters en de leefbaarheid in alle wijken.

Bewoners uit verschillende wijken uit de hele stad (waaronder Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd, Oog in Al, Lombok, Kanaleneiland, Hoograven, Binnenstad, Oost, Votulast en Overvecht) zijn inmiddels bezig handtekeningen op te halen voor een referendum over het ALU. Zij hebben zich verenigd in platform Referendum ALU. De SP Utrecht steunt dit initiatief van de bewoners!

Luchtvervuiling

Meehelpen om dit referendum voor elkaar te krijgen? Download hier het formulier en help mee!

U bent hier