h

Kamer huren? Laat je niet uitmelken!

14 november 2009

Kamer huren? Laat je niet uitmelken!

terug

uitmelken(foto: Stijn Dekker)

"Aangeboden: een kamer van zes vierkante meter voor 300 euro per maand." Dit is geen advertentie voor woonruimte in hartje New York, maar helaas al jaren de harde realiteit voor vele studenten in Utrecht. Een kamer vinden in Utrecht is niet makkelijk.

Wachtlijsten bij de SSH zijn lang en de particuliere prijzen zijn hoog. Huisjesmelkers profiteren van deze situatie en laten studenten absurd hoge huren betalen zonder daar enig onderhoud voor terug te geven. De gemeente moet een actievere rol spelen bij het beëindigen van deze uitbuitingspraktijken.

ROOD-Utrecht, de jongerenafdeling van de SP in Utrecht, heeft al meerdere huisjesmelkers opgespoord. Ondanks uitgebreide aandacht in de media, gemeenteraad en zelfs Tweede Kamer, blijft het dweilen met de kraan open. De gemeente Utrecht doet te weinig om de huisjesmelkers te stoppen. De huisjesmelkers die ze aanpakken verhuren nog steeds te dure kamers. Een bekend voorbeeld is de huisbaas Betty Chang die in januari 2007 tot 'huisjesmelker van het jaar' werd gekozen. Een aantal procedures en vele loze beloftes later bezit Chang nog steeds een kleine 40 panden in de Utrechtse binnenstad die op geen enkele manier verbeterd zijn.

Achterstallig onderhoud

Huisjesmelkers vragen niet alleen te veel huur, maar geven het liefst ook geen geld uit aan onderhoud. ''Naast hoge huurprijzen is achterstallig onderhoud een groot probleem, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden,'' aldus Cindy van Rooijen van ROOD-Utrecht. ''Denk daarbij aan voordeuren die niet op slot kunnen, kozijnen die uit het raam vallen en plafonds die omlaag komen. Studenten maken zich zeker wel druk om dit soort zaken, maar zijn bang om op straat te komen staan als ze hun huisbaas hier op aan spreken.''

Intimidatie door 'zware jongens'

Ook wordt intimidatie door sommige huisbazen niet geschuwd. "Ik heb van de vorige bewoners veel slechte verhalen gehoord," vertelt een student tegen ROOD. "Zij waren het niet eens met een plotselinge huurverhoging en vroegen om uitleg. Een dag later stonden er twee 'zware jongens' voor de deur met de boodschap dat ze maar snel met de huurverhoging in moesten stemmen, anders zouden ze er niet lang meer wonen."

Actie Melkpunt.nl

ROOD-Utrecht vindt dat dit echt niet langer kan en is gestart met de actie Melkpunt. Op de website Melkpunt.nl kunnen studenten de praktijken van de huisjesmelkers melden. De klachten worden gecontroleerd en verzameld op een Zwarte Lijst die ook op de website te vinden is. Zo weet je meteen of er met de kamer die je wilt huren iets niet in de haak is. Als extra waarschuwing voor studenten zijn huizen van beruchte huisbazen voorzien van posters met de tekst "Laat je hier niet uitmelken".

ROOD maakt zich samen met de SP-Utrecht sterk voor een actieve aanpak van huisjesmelkers vanuit de gemeente. Zo moeten de vergunningen om kamers te verhuren regelmatig worden gecontroleerd. Daarnaast moet er een huurteam komen die huisjesmelkers kan aanpakken. In Amsterdam en Rotterdam bestaan deze teams al voor de reguliere huurmarkt en daar hebben ze hun nut bewezen.

Kijk voor huur-tips en het laatste nieuws op: www.melkpunt.nl

U bent hier