h

Luchtkwaliteitsplan Utrecht te ingewikkeld voor de gewone man?

1 november 2009

Luchtkwaliteitsplan Utrecht te ingewikkeld voor de gewone man?

Het Actieplan Luchtkwaliteit is zo ingewikkeld dat de Utrechtse bevolking het niet aankan zich daar in een referendum over uit te spreken. Dat is de kern van het externe ?juridisch advies?, dat het presidium van de gemeenteraad liet maken door advocatenkantoor Ploum Lodder Princen. De SP ergert zich mateloos aan dit elitaire en subjectieve oordeel.

SP-raadslid Michel Eggermont: ?Deze mening, want dat is het, houdt in dat we het referendum wel kunnen afschaffen. Referenda zijn een middel bij grote en ingrijpende vraagstukken. Als het ALU dat niet is, dan weet ik niet meer wat dan wel.?

Luchtvervuiling

Een ander argument dat het advocatenkantoor gebruikt is dat het ALU geen ?concreet besluit? zou zijn, maar een samenstelsel van maatregelen. Eggermont: ?Onzin natuurlijk. Minister Cramer heeft ook al eerder gezegd dat de raad het gewoon mag amenderen. Waarom zou je het dan niet aan de bevolking mogen voorleggen, zeker als het initiatief daarvoor van de bewoners zelf komt. Waar zijn we nou eigenlijk bang voor??

Bewoners uit verschillende wijken uit de stad (waaronder Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd, Oog in Al, Lombok, Kanaleneiland, Hoograven, Binnenstad, Oost, Votulast en Overvecht) zijn inmiddels bezig handtekeningen op te halen voor dit referendum. Zij hebben zich verenigd in platform Referendum ALU (Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht).

Tevens geeft het onderzoek van Buro Blauw aan dat de cijfers die in het ALU (Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht) staan niet juist kunnen zijn. De lucht in de straten van Utrecht blijkt namelijk op veel plekken in de stad veel slechter te zijn dan de gemeente Utrecht zegt. De gemeente rekent de lucht op papier schoon.

De roep van de inwoners van Utrecht om een referendum vindt de SP dan ook volledig terecht. Zeker omdat de verslechtering van de luchtkwaliteit in Utrecht ook een aanslag op de volksgezondheid zal betekenen. De SP zal de aanvraag voor dit referendum dan ook blijven steunen.

Wil jij ook meehelpen om dit referendum voor elkaar te krijgen? Download dan hier het formulier en help mee!

U bent hier